Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ένα τουρκικό drone της εταιρίας STM μπορεί να “κυνηγούσε και να έπληξε στρατιώτες που πολεμούσαν με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ” πέρυσι.
Τα Kargu διαφημίζονται από τη STM ως χρήσιμα για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές και ασύμμετρου πολέμου, τόσο εναντίον στατικών όσο και κινούμενων στόχων (ανθρώπων, οχημάτων κ.ά.). Διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και αλγόριθμους βαθιάς μάθησης. Μπορούν να λειτουργήσουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, να κάνουν πλήγματα ακριβείας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα οπλικά συστήματα και αυτοκαταστρέφονται αν χρειαστεί. Η Τουρκία διαθέτει 500 Kargu.
Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν στρατιώτες στην επίθεση, αν και οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ – που αποκαλούν το drone ως “θανατηφόρο αυτόνομο σύστημα όπλων” – υπονοούν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.
Ένα τέτοιο γεγονός, γράφει ο Zachary Kallenborn – ερευνητικός συνεργάτης με το τμήμα αντισυμβατικών όπλων και τεχνολογίας της Εθνικής Κοινοπραξίας για τη Μελέτη της Τρομοκρατίας και των Αντιδράσεων στην Τρομοκρατία – θα αντιπροσωπεύει “ένα νέο κεφάλαιο στα αυτόνομα όπλα, ένα στο οποίο χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα σκοτώσει ανθρώπους (αυτόνομα) με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. ”
Το Kargu είναι ένα drone που χρησιμοποιεί στοιχεία που συλλέγει ο υπολογιστής από τους αισθητήρες του, για να επιλέξει και να εμπλέξει στόχους χωρίς σύνδεση μεταξύ του drone και του χειριστή του, δίνοντάς του την δυνατότητα να εμπλέκει αυτόνομα τους στόχους του», σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το New Scientist, εάν οι πληροφορίες ισχύουν, θα είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα drone επιτέθηκε αυτόνομα σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Φυσικά η Τουρκία δεν είναι η πρώτη, ούτε η μοναδική χώρα που έχει επενδύσει σε ανάλογα drones, που δεν απαιτούν ανθρώπινο έλεγχο.
Διαβάστε επίσης
Slaughterbots: Ανησυχία για το μέλλον των μηχανών που θα μπορούσαν να σκοτώνουν ανθρώπους