Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως εξετάζεται η συνεργασία με την Ιαπωνία στο πλαίσιο της μεταξύ τους αμυντικής συμφωνίας AUKUS.
ΗΠΑ: Μετά την Αυστραλία, τώρα προσεγγίζει Ιαπωνία και Ινδία χτίζοντας αντικινεζικό μέτωπο
Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας είπαν ότι θα εξέταζαν τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στο σκέλος της AUKUS που εστιάζει σε προηγμένες τεχνολογίες. Ορισμένοι κύκλοι προβληματίζονται όμως στο κατά πόσο η ιαπωνική πλευρά μπορεί να προστατεύσει ευαίσθητα δεδομένα τεχνολογιών.
Η AUKUS δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με συστατικό στοιχείο την απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία, από το οποίο όμως εξαιρείται κάθε ιαπωνική εμπλοκή. Η AUKUS αποσκοπεί επίσης στην ανάπτυξη εύρους στρατιωτικών τεχνολογιών, από την Τεχνητή Νοημοσύνη ως τα πολυηχητικά όπλα και την αντιμετώπισή τους. Πέρα από την Ιαπωνία το θέμα συμμετοχής στην AUKUS συζητείται πλέον και στον Καναδά, ενώ πιθανολογείται και το ενδιαφέρον της Νότιας Κορέας.
Δημόσια αντιπαράθεση Κίνας – Αυστραλίας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Καμπέρα
Την ίδια στιγμή, η Κίνα χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη, τη δήλωση ανώτερου Αμερικανού διπλωμάτη την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας θα βελτίωναν την ειρήνη και τη σταθερότητα ακόμα και στην περιοχή που χωρίζει την Κίνα και την Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της Κίνας πιστεύει ότι κάθε απόπειρα παρέμβασης στο θέμα της Ταϊβάν αποτελεί ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, και παραβιάζει την αρχή της “μίας Κίνας”. Γενικότερα το Πεκίνο βλέπει την AUKUS ως μια ευθεία προσπάθεια “περικύκλωσης” της με αμερικανική παρότρυνση (ώς είναι δηλαδή…), οπότε παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν σταματά να εκφράζει την αντίθεση του σε κάθε επέκταση της.
ΑΝΑΛΥΣΗ: AUKUS, βυθίζοντας το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον -μη- Ειρηνικό Ωκεανό