Ξεχάστε τις παραλλαγές ‘woodland’, ‘tiger stripes’ ή ‘digital camo’. Με αυτό θα πάνε στα αζήτητα. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσίευσαν Νοτιοκορεάτες ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ και του Πανεπιστημίου Hanyang, το μέλλον στο καμουφλάζ ανήκει στο ‘τεχνητό δέρμα’ –ειδικά σχεδιασμένες επιφάνειες που επιτρέπουν σε αυτόν που τις φορά όχι μόνο να «χάνεται» στο περιβάλλον αλλά και να μην εντοπίζεται στο υπέρυθρο φάσμα.
Εμπνευσμένοι από τα κεφαλόποδα, πραγματικούς μάστορες στην τέχνη της απόκρυψης στο θαλάσσιο περιβάλλον όπου διαβιούν και κυνηγούν, οι ερευνητές δημιούργησαν εύκαμπτα τμήματα τα οποία μπορούν να προσαρμόζονται στα χρώματα του ορατού φάσματος και στην θερμοκρασία του χώρου γύρω τους. Η ενεργή θέρμανση/ψύξη των patches καθιστά δυνατή την προσαρμογή τους σε ένα νέο περιβάλλον μέσα σε περίπου πέντε δευτερόλεπτα.
Σαν ανθρώπινοι χαμαιλέοντες οι στρατιώτες του μέλλοντος θα γίνονται ένα με τα πλέον πολυσύνθετα περιβάλλοντα. Η απόκρυψη δε του θερμικού τους ίχνους από αισθητήρες IR θα τους κάνει περαιτέρω «αόρατους». Ό,τι πρέπει για μυστικές επιχειρήσεις μικρών επίλεκτων ομάδων των Ειδικών Δυνάμεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού, στην ενδοχώρα του, οπουδήποτε…
Προς το παρόν οι ερευνητές «ενημέρωναν» τις επιφάνειες παραλλαγής τί χρώματα να περιμένουν ώστε να προσαρμοστούν αλλά αργότερα την δουλειά αυτή θα την κάνουν αυτόνομα. Όπως αναφέρουν στην μελέτη τους, έχουν αναπτύξει μέθοδο με την οποία το «τεχνητό δέρμα» θα αναγνωρίζει και θα μιμείται το περιβάλλον με την βοήθεια ενσωματωμένης μικροκάμερας.
Drones, εξωσκελετοί μάχης, ρομπότ εφοδιασμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και στολές ενεργής παραλλαγής, σαν να βγήκαν από κάποιο επεισόδιο του Star Trek. Οι επιχειρήσεις στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές απ’ ότι γνωρίζουμε και αυτό δεν είναι εικασία, είναι θέμα χρόνου. Το πώς θα χρησιμοποιήσει ένας στρατός τους «αόρατους μανδύες» που αναπτύσσονται δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, ιδίως εναντίον ενός αντιπάλου που δεν έχει. Η νέα (τεχνολογική) κούρσα εξοπλισμών έχει ήδη ξεκινήσει.
Αλέξανδρος Θεολόγου