Εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης ελληνικών BMP-1 με τη προσθήκη του αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23-2, κάνει η γνωστή αμυντική ιστοσελίδα armyrecognition.cοm.
Το 1991, η Αθήνα αποδέχτηκε πάνω από 500 BMP-1P από τα αποθέματα του πρώην ανατολικογερμανικού στρατού, και τα οχήματα παραδόθηκαν το 1992-1994. Τα εν λόγω ΤΟΜΑ αναβαθμίστηκαν ελαφρώς λαμβάνοντας συσκευές εκτόξευσης καπνογόνων του Marder, ένα βαρύ πολυβόλο Browning M2HB των 12,7 χιλ. (που αντικατέστησε το βλήμα 9Μ14 Malyutka (όνομα NATO: AT-3 Sagger), νέους προστατευόμενους προβολείς κτλ. Οι εφεδρικές δεξαμενές καυσίμου του βασικού οχήματος που βρίσκονται στις πίσω πόρτες γεμίστηκαν με αφρό πυροπροστασίας προκειμένου να αυξηθεί η επιβιωσιμότητα του οχήματος στο πεδίο της μάχης και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ΒΜΡ-1 παρέμειναν τα ίδια.
Το βελτιωμένο ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού ονομάστηκε BMP-1A1 OST. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στρατός εκτιμούσε ιδιαίτερα την αξιοπιστία, την ευελιξία και την τακτική ευκινησία των οχημάτων. Σύμφωνα με το Military Balance 2018 που εκδόθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Λονδίνο, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 398 οχήματα BMP-1A1 OST.
Το θέμα του βαθύτερου εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας BMP-1A1 OST εμφανίστηκε το 2010. Συγκεκριμένα, ο Έλληνικός Στρατός ήθελε να αντικαταστήσει τον οργανικό πυργίσκο του οχήματος επειδή δεν ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η Ελλάδα ήθελε να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο, αλλά οι οικονομικές συγκυρίες δεν το επέτρεψαν.
Έχοντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη κονδυλίων, ο ΕΣ στράφηκε στον εκσυγχρονισμό των οχημάτων BMP-1A1 OST. Στα τέλη του 2014, διενεργήθηκαν αρχικές δοκιμές του BMP-1P οπλισμένου με αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23-2 το οποίο έλαβε επιπλέον προστατευτική θωράκιση για προστασία από σφαίρες και θραύσματα πυροβολικού. Το όπλο ενσωματώθηκε σε ανοιχτή βάση. Η Ελλάδα έλαβε περίπου 500 ZU-23-2 από τη Γερμανία στη δεκαετία του 1990. Η ενσωμάτωση του ZU-23-2 στόχευε στην αύξηση πυρός εναντίον προσωπικού και ελαφρά θωρακισμένων στόχων, καθώς και εναντίον χαμηλά ιπτάμενων στόχων (ελικόπτερα – UAVs) και αποβατικών σκαφών.
Τα έργα εκσυγχρονισμού διεξήχθησαν από το 308ο Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού, ενώ οι δοκιμές του έλαβαν χώρα στη Χίο. Το αναβαθμισμένο BMP-1P αναφέρθηκε ότι πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές του. Η απόφαση να εισέλθει σε υπηρεσία το BMP-1P – ZU-23-2 με τον Ελληνικό Στρατό πιστεύεται ότι θα ληφθεί σύντομα.
#Greece upgrades its #BMP1A1 OST #armored infantry fighting vehicles with ZU-23-2 cannon https://t.co/D82tg6VfjO
— Army Recognition (@ArmyRecognition) April 7, 2018
Εφόσον λοιπόν το δημοσίευμα του Army Recognition είναι ακριβές, θα πρέπει σύντομα να δούμε να εντάσσονται μαζικά στις τάξεις του ΕΣ τα νέα οχήματα, η τροποποίηση των οποίων αποτελεί καθαρά μια ελληνική και εξαιρετικά επιτυχημένη εφεύρεση.