Δύο χρόνια μετά την αποδοχή του νέου άρματος μάχης M1A2C Abrams, ο Αμερικανικός Στρατός κατάφερε να εξοπλίσει την πρώτη του τεθωρακισμένη ταξιαρχία με τον τύπο το προηγούμενο καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει το «National Interest», το γεγονός χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό, αφού επιτρέπει την κατάρτιση του προσωπικού στη νέα έκδοση του Abrams, το οποίο εισήλθε στη βασική διαμόρφωση σε υπηρεσία το 1980. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει 16 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, κάθε μία από τις οποίες επιχειρεί γύρω στα 100 άρματα μάχης.
Συνεχίζεται η παράδοση αναβαθμισμένων M1A2C στον Αμερικανικό Στρατό
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρήστη του M1 Abrams στον κόσμο. Σήμερα πιστεύεται πως παραμένουν ενεργά 1.000 M1A1 και 1.500 M1A2. Άλλα 3.000 M1A1 ή περίπου τόσα είναι σε αποθήκευση. Η πιο προηγμένη υποέκδοση του M1A1, το M1A1SA, έχει ψηφιακά ηλεκτρονικά, βελτιωμένο κινητήρα και θωράκιση, αλλά θα αποσυρθεί μέχρι το 2025. Ενδιαφέρον για την απόκτηση 400 μεταχειρισμένων M1A1 έδειξε την προηγούμενη δεκαετία ο Ελληνικός Στρατός, χωρίς η προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία.
Το M1A2C είναι η πλέον σύγχρονη έκδοση του Abrams. Για το πρόγραμμα έχουν ήδη αποδεσμευτεί $1,5 δις, ενώ πρόταση του στρατού για το 2020 ήταν η απόκτηση επιπλέον 174 καινούριων και εκσυγχρονισμένων αρμάτων. Κύριο χαρακτηριστικό του M1A2C είναι το αυξημένο επίπεδο προστασίας, μεταξύ άλλων, λόγω του ισραηλινού ενεργητικού συστήματος προστασίας Trophy. Το Trophy χρησιμοποιεί αισθητήρα ραντάρ για να εντοπίζει τα εισερχόμενα κατευθυνόμενα βλήματα και ρουκέτες και εκτοξεύει μικρά βλήματα για να τα καταστρέψει. Ο Αμερικανικός Στρατός εγκαθιστά επίσης το Trophy σε κάποια παλαιότερα μοντέλα του M1.
Σε μαζική παραγωγή η τελευταία και πιο εξελιγμένη έκδοση του Abrams
Η είσοδος του M1A2C σε υπηρεσία συμπίπτει με τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού και κινεζικού αρματικού δυναμικού. Η Ρωσία φιλοδοξεί να εντάξει σε υπηρεσία το καινοτόμο Armata, ενώ η Κίνα διαθέτει ήδη μερικές εκατοντάδες Type 99A. Το επόμενο μοντέλο του Abrams θα ονομάζεται M1A2D και θα κάνει εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να γίνει περισσότερο αυτόνομο.