21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;

- Advertisement -

To ΠΝ βρίσκεται αυτή την περίοδο, στη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης των τεχνικών χαρακτηριστικών για την αγορά νέων φρεγατών. Μάλλον είμαστε άδικοι με τους Επιτελείς, όταν λέμε για γίνεται εξέταση “προκαταρκτική”, διότι το ΠΝ έχει μελετήσει σε βάθος τις δυνατότητες όλων των προτάσεων που έχουν φτάσει στη Λεωφόρο Μεσογείων, και μάλιστα ενδελεχώς. Αν και δεν έχει γίνει διαγωνισμός, εντούτοις υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων που έχουν ταξινομηθεί και μελετηθεί, και μελετούνται αυτή τη στιγμή που διαβάζονται οι γραμμές αυτές, διεξοδικά.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία απορία στο ΓΕΝ για τις γαλλικές φρεγάτες FDI. Το ΠΝ είναι ίσως το μόνο Ναυιτκό στον πλανήτη που ξέρει τόσα πολλά για το πλοίο, δεν θα διστάσουμε να πούμε πως ίσως ξέρει περισσότερα κι από το Γαλλικό Ναυτικό. Επί δυο χρόνια προσπαθούσε να φέρει το πλοίο στα μέτρα του. Έκανε πολλές υπερβάσεις, αποδέχτηκτε πλοία με λογική τελείως διαφορετική από αυτή που ήξερε, αλλά το βασικότερο, αποδέχτηκε όπλα τελείως διαφορετικά από αυτά που γνώριζε. Μιλάμε για τους ASTER 15/30, που αν και εξαιρετικοί, εντούτοις είναι μακρυά από τα όπλα που έχει σήμερα το ΠΝ.

ThinkOutOfTheBox: Γιατί να μην βάλουμε αμερικανικούς ESSM Block 2 στις ελληνικές Belh@rra; Γίνεται; Σύμφωνα με τα ΗΑΕ, ναι!

Οι φίλοι μας θα θυμούνται ένα άρθρο που έχουμε γράψει για τις Belh@rra και τους ESSM. Αν και τελείως “παράταιρο”, πιστεύαμε πως αν οι Γάλλοι είχαν δεχτεί την τοποθέτηση των ESSM στις FDI, σήμερα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Και ας είμαστε ειλικρινείς, η γαλλική FDI έχει δυο 8πλούς Sylver. Αν στη θέση τους έμπαιναν δυο Mk41, ή αν υπήρχε αντίστοιχη πιστοποίηση για τους ίδιους τους Sylver, και μπορούσε ανά 1 cell να είχαμε ένα quad pack ESSM, τότε γιατί να αλλάξουμε μια φρεγάτα με 64 (!) ESSM Block 2; άντε, και με ένα Strales πυροβόλο στην πλώρη, θα είχαμε ένα εξαιρετικό πλοίο. Αλλά η FDI είναι “δεμένη” με τους ASTER.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Αν τώρα το ΠΝ δεν επιλέξει τις FDI, θεωρούμε δεδομένο πως σε ότι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα θα κινηθεί στην “πεπατημένη”. Δηλαδή θα διαλέξει ανάμεσα στα δυο προφανή όπλα, θα πάει είτε απλά στον πολύ γνωστό του ESSM Blk2 (που θα πάει σίγουρα), και μετά, θα πρέπει να κάνει μια επιλογή. Αν θα επιλέξει να “πάει” ΚΑΙ στον SM-2.

O ESSM Block 2 είναι προφανής επιλογή. Καταρχάς το ΠΝ έχει το όπλο σε χρήση στις φρεγάτες MEKO200HN. Άλλωστε η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα του ESSM, ενώ στην κατασκευή του εμπλέκονται ελληνικές εταιρείες, ενώ το ποσοστό της χώρας μας στην κατασκευή είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει στο πρόγραμμα. Στο επίπεδο Block 2, o πύραυλος έχει αποκτήσει και ενεργή καθοδήγηση ενώ διατηρεί κανονικά και την δυνατότητα ημιενεργής. Το όπλο σαν Block 1, υπηρετεί εδώ και χρόνια στο ΠΝ, και υπάρχει γνώση και εμπειρία σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα.

Νέα επιτυχία για την ελληνική βιομηχανία στο πρόγραμμα ESSM Block 2!

Οι 4 νέες φρεγάτες που θα πάρουμε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα είναι Πολλαπλών Ρόλων, όπως δηλαδή αποκαλούμε συνήθως τις φρεγάτες με έμφαση στον Α/Α αγώνα. Και είναι το λογικότερο, αφού το ΠΝ πρέπει να αποσύρει φρεγάτες Kortenaer, τις μη εκσυγχρονισμένες αλλά και κάποιες από τις εκσυγχρονισμένες, και μάλιστα το συντομότερο. Απόσυρση κάποιων από τις Kortenaer, θα επτρέψει την διατήρηση των υπολοίπων σε υπηρεσία, μέσω του προσπορισμού απαρτίων και ανταλλακτικών, τότε σημαντικών για την διατήρηση των πλοίων σε υπηρεσία την τρέχουσα δεκαετία.

Μας ενδιαφέρει; Οι Φινλανδοί αποκτούν 4 κορβέτες (των 3000 τόνων) με Gabriel, ESSM Blk2 και τελικό κόστος 1,2 δις ευρώ

Αν αφήσουμε “εκτός” τις γαλλικές FDI/Belh@rra, που ούτως ή άλλως θα έχουν τους ASTER 30, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως οι λογικότερες, και γιατί όχι, οι πιθανότερες επιλογές είναι οι MEKO A200, MMSC, ο αντικαταστάτης των Karel Doorman, ενώ κάποια ισπανική φρεγάτα με δυσκολία θα έμπαινε στους φιναλίστ. Μας κάνει εντύπωση που δεν έχει εμφανιστεί η Babcock με την Iver Huitfeld/Type 31e, αλλά και η Fincantieri με την PPA.

H διακοπή των συνομιλιών για τις Belh@rra έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Ξαναγυρνάμε στους 3 ή έστω 4 πιθανούς διεκδικητές. Όλα τα πλοία μπορούν να πάρουν εκτοξευτές Mk41. H MEKO A200 έχει μεγάλη ευελιξία στο θέμα αυτό, αν και δεν είμαστε τελείως σίγουροι πως μπορεί να πάρει πάνω από έναν, χωρίς πρόβλημα στην ευστάθεια. Η MMSC μπορεί σίγουρα να λάβει έναν, καθώς όσοι θυμούνται το σαουδαραβικό πλοίο, το πυροβόλο έχει μετακινηθεί προς την πλώρη και στη θέση του έχει τοποθετηθεί ένας Mk41. Οι Σαουδάραβες δεν προτίμησαν τη λύση των δυο Mk41 (στη θέση των εκτοξευτών Hellfire της LCS Freedom), ενώ το πλοίο, θεωρητικά μπορεί να πάρει μέχρι και 4(!).

Πώληση VLS Mk41 στην Φινλανδία, έλεγχος τιμών

Ο αντικαταστάτης της Karel Doorman θεωρούμε δεδομένο πως θα έχει πρόβλεψη για έναν τουλάχιστον Mk41, αλλά γνωρίζοντας και κατανοώντας τις ολλανδικές σχεδιάσεις, πιστεύουμε πως λογικά θα έχει χώρο για τουλάχιστον 2. Αντίστοιχα, και οι ισπανικές λύσεις θα έχουν χώρο για δυο 8πλούς Mk41, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αν φυσικά έρθει και κάποια εκ των Iver Huitfled/Type 31e, εκεί πλέον χώρος υπάρχει άφθονος.

ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς το ΠΝ στην αξιολόγηση των προτάσεων για τα νέα πλοία. Στο βάθος …Tico;

Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως μια λογική επιλογή για το ΠΝ είναι ένα σχέδιο, όποιο κι αν είναι αυτό, θα είναι η τοποθέτηση ενός ή δυο 8πλών εκτοξευτών Mk41. Αν μιλάμε για έναν εκτοξευτή, σημαίνει πως το ΠΝ, λογικά πάντα, θα τοποθετήσει εκεί 8Χ4 πυραύλους ESSM Block2, έναν ικανοποιητικό αριθμό (32) πυραύλων για αυτοπροστασία, αλλά και προστασία παρακείμενων πλοίων. Αν δούμε τι συμβαίνει διεθνώς, είναι κοινή πρακτική η τοποθέτηση 32 πυραύλων επιπέδου ESSM σε φρεγάτες ASW/Πολλαπλών Ρόλων.

H διακοπή των συνομιλιών για τις Belh@rra έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Γνωρίζουμε βέβαια πως το ΠΝ έχει μια ανάγκη για αεράμυνα περιοχής. Ας είμαστε σαφείς, αεράμυνα περιοχής δεν μπορείς να έχεις και φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Όπως δεν μπορούσαμε να έχουμε με τις δυο Adelaide. Μπορεί όμως να αποκτήσει δυνατότητες επιπέδου αεράμυνας περιοχής, με την μεταφορά και χρήση όπλων επιπέδου SM-2. O RIM-66K/LM, ή SM-2MR BlockIII/IIIa/IIIb είναι το πιο καλοπουλημένο όπλο της κατηγορίας, με χιλιάδες να βρίσκονται σε υπηρεσία αλλά φυσικά να παράγεται κανονικά ακόμη. Στην έκδοση BlockIIIb έχει αισθητήρα IR, κατευθύνεται στο στόχο με ζεύξη και η τερματική καθοδήγηση είναι αυτόνομη. Μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε είδους απειλή, ακόμη και στόχους μικρής διατομής ραντάρ.

Το “πρόβλημα” του όπλου είναι πως απαιτεί ένα ολόκληρο cell ενός Mk41. Συνεπώς, μια φρεγάτα με δυο εκτοξευτές Mk41 θα μπορεί να φέρει μόλις 16 πυραύλους μέγιστο, ενώ αν πάμε σε συνδυασμό, ο πιθανότερος θα είναι 12 SM-2MR  και 16 ESSM. Ας θυμηθούμε πως μιλάμε για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, όχι για αμιγώς αντιαεροπορικού πολέμου πλοία.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Εδώ λοιπόν αξίζει μια συζήτηση, αν έχει αξία τελικά η εισαγωγή ενός νέου όπλου σαν το SM-2MR σε υπηρεσία με το ΠΝ. Κάπου εδώ να πούμε πως ο RIM-67 ή SM-2ER έχει μόλις 10 ναυτικά μίλια μεγαλύτερη εμβέλεια, δηλαδή 100 αντί για 90, ενώ απαιτεί πολύ μεγαλύτερο (σε μήκος) Mk41, ενώ είναι και εκτός παραγωγής. Συνεπώς, ας μην αρχίσουμε τα συνωμοσιολογικά περί αποδέσμευσης ή όχι, δεν αποδεσμεύεται κάτι αν δεν παράγεται… Και τα 167 χιλιόμετρα δεν είναι πολύ μακρυά από τα 185 (θεωρητικά) του ER.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Η συζήτησή μας όμως είναι αν πρέπει το ΠΝ να στερηθεί στο πεδίο της μάχης, 4 ετοιμοπόλεμους ESSM Blk2, και στη θέση τους να έχει έναν SM-2MR BlockIIIb. Θα έχει μια τέτοια αξία αυτή η κίνηση; χρειάζεται πράγματι έναν μικρό αριθμό πυραύλων το ΠΝ; Μήπως, ακόμη και στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΠΝ θα έχει αεροπορική κάλυψη από την ΠΑ, και ειδικά τα Rafale F3R με Meteor, αλλά και τα F-16V με AIM-120C7, και μια λύση που εμπλέκει τους SM-2MR είναι προβληματική; Ας σκεφτούμε πως σε τέτοιες αποστάσεις, με φίλια αεροσκάφη στην περιοχή, να εμπλέκονται με τον εχθρό, το ΠΝ θα πρέπει να είναι πολύ ….

H συνέχεια εδώ, στο αδελφό μας site NavalDefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

258 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
258 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Συνομιλίες για επίτευξη ειρήνης με την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας δεν έχουν νόημα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν έχουν νόημα χωρίς...

Η αμερικανική βοήθεια δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του Κιέβου

Η μαζική υποστήριξη δεν είναι «το μαγικό ραβδί»: η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα στο μέτωπο και οι ΗΠΑ...

360 πύραυλοι αντιραντάρ AARGM-ER για την Πολωνία – τι πληρώνει

Μια ακόμη μεγάλη -δυνητική- πολωνική παραγγελία όπλων εμφανίζεται, καθώς οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 360 πυραύλων AARGM-ER, δηλαδή αντιραντάρ μεγάλης εμβελείας, με κόστος που...