37.5 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΓΕΝΙΚΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕξοπλιστικές εξελίξεις και... ανάπλαση στο ΓΕΕΘΑ με βιοκλιματική πρόσοψη, πάρκινγκ, νέο μνημείο...

Εξοπλιστικές εξελίξεις και… ανάπλαση στο ΓΕΕΘΑ με βιοκλιματική πρόσοψη, πάρκινγκ, νέο μνημείο πεσόντων!

- Advertisement -

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στην παρουσίαση του έργου του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Βαρώτσου «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).


Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης ΠΝ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε τα εξής:

«Αρχηγοί, επίτιμοι Αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,
Δεν θα σας πω κάτι καινούργιο, ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Η προσπάθεια της χώρας για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η «Ατζέντα 2030», η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν και τολμώ να πω ότι όταν αυτή η ατζέντα ολοκληρωθεί η Πατρίδα θα μπορεί να παρατάξει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη ιστορία της. Αύριο θα πάω στη Βουλή των Ελλήνων, στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών, για να εισηγηθώ τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα F-35 και τις φρεγάτες “Constellation”.

Όπως ξέρετε, οι φρεγάτες “Belharra” είναι σε πορεία ναυπήγησης. Τα ελικόπτερα “Black Hawk” έχουν αρχίσει ήδη να παραδίδονται. Η δομή θα αλλάξει σύντομα και το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ, έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί και ελπίζω τον Σεπτέμβρη να έχουμε και απτά αποτελέσματα.

Όπως επίσης προωθείται μια προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του μεγαλύτερου κεφαλαίου που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, του ανθρώπινου δυναμικού και αναφέρομαι καταρχήν στο οικιστικό πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί την πρώτη φάση, στο νομοθέτημα για το επίδομα στόλου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως τις 2-3 τελευταίες μέρες και στις άλλες προσπάθειες που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ελπίζω τους μήνες που έρχονται.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι πιστεύω – όπως νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες – βαθύτατα στους συμβολισμούς. Και σε ό, τι αυτό εκφράζουν και στο πόσο μπορούν οι συμβολισμοί να νοηματοδοτήσουν την πορεία μας και τις προσπάθειές μας.
Εδώ λοιπόν θα σας παρουσιαστεί όχι μόνο μια απλή αναμόρφωση του Στρατοπέδου Παπάγου, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτό που ο μέσος Έλληνας πολίτης λέει κατά απομίμηση ξένου προτύπου «το Πεντάγωνο», αλλά έναν συμβολισμό της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται.

Και ο συμβολισμός αυτός έχει έναν εμπνευστή, έναν καλλιτέχνη εμπνευστή. Τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έναν γλύπτη που έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας, τον κύριο Κώστα Βαρώτσο ο οποίος είναι σήμερα μαζί μας. Θα ήθελα να πω ότι ο κύριος Βαρώτσος από την πρώτη στιγμή απολύτως αφιλοκερδώς προσέφερε, όχι την εργασία του, προσέφερε κυρίως την έμπνευσή του.

Οι παρεμβάσεις τις οποίες συζητάμε συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του Υπουργείου, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των Υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων μας, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των υπέρ της πατρίδος μας πεσόντων.

Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να πω ότι οι υπάρχουσες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών μας, που υπάρχουν ήδη στο χώρο του στρατοπέδου και είναι προϊόν της προσήλωσης του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Στρατηγού Φλώρου στη διάσωση της εθνικής μνήμης, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Επανέρχομαι στις αλλαγές. Θα υπάρχει φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών δεξιά και αριστερά του μνημείου. Η μια θα έχει 25 ελαιόδεντρα, όπως είναι η 25η Μαρτίου και η άλλη θα έχει 28 ελαιόδεντρα, για την 28η Οκτωβρίου.

Και τέλος, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.

Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτών των οποίων ανακοίνωσα μόλις, το κόστος τους θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές. Δωρητής του κτιρίου της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι ο κύριος Θάνος Λασκαρίδης. Η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του κυρίου Γιώργου Περιστέρη και της εταιρίας ΓΕΚ. Και έχω τη βεβαιότητα και η υπόλοιπη δαπάνη, η οποία περίπου ανέρχεται στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές.

Θα ήθελα όμως να εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας στον κύριο Λασκαρίδη, τον κύριο Βαρώτσο και τον κύριο Περιστέρη, διότι πέραν του υλικού αποτυπώματος, κάθε προσφορά ενισχύει την αντίληψη αυτού του άρρηκτου δεσμού μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, της ελληνικής κοινωνίας και των σημαντικών Ελλήνων που από το πλεόνασμα ή το υστέρημά τους συνεισφέρουν στην Άμυνα της Πατρίδα μας.

Θεωρώ ότι αυτό το οποίο θα δείτε σε λίγο και θα σας παρουσιάσει ο κ. Βαρώτσος αποτελεί μια πολιτιστική επένδυση στην Άμυνά μας. Αποτελεί μια συμμετοχή της τέχνης στο εθνικό μας μέλλον. Αποδεικνύει την διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την τέχνη και προσδίδει μια διαχρονική αξία σε αυτό το χώρο που είναι αφιερωμένος στην προστασία της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Θα μου επιτρέψετε να καταλήξω με μια φράση που δεν μου ανήκει, την διατύπωσε ένας ξένος γνωστός μου. Είπε ότι η πολιτική είναι ένας σκληρός καθημερινός αγώνας, όμως η τέχνη είναι μια προσευχή. Σας ευχαριστώ πολύ».

Κατά την παρουσίαση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαρώτσος είπε τα εξής:

Πρόκειται για την συνολική αντιμετώπιση του κτηρίου αλλά και του περιβάλλοντα χώρου του ΥΠΕΘΑ ως μία ενιαία αισθητική. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία, η εξέλιξη του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους και η νέα όψη των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Το μνημείο αποτελείται από κατακόρυφες γυάλινες στήλες πάνω στα οποία παρουσιάζονται τα ονόματα των πεσόντων στα πεδία των μαχών της Ελλάδας από το 1830 έως το 1974. Η κατασκευή που ξεκινάει από το έδαφος υψώνεται έως τα έξι μέτρα.

Πρόκειται για έναν μεγάλο λαβύρινθο όπου τα ονόματα των πεσόντων επιπλέουν στον χώρο και έχουν μία κίνηση ανοδική προς τον ουρανό δημιουργώντας μία αίσθηση αιώρησης σε ένα κενό που γίνεται αιώνιο. Το μνημείο αγκαλιάζει τους επισκέπτες χωρίς να κρύβει την θέα αφήνοντας τον χώρο να εκφραστεί και το φως να περάσει μέσα του. Η φωτιά που θα καίει μόνιμα στο κέντρο του το βράδυ θα καθρεφτίζεται σε όλα τα γυάλινα επίπεδα του μνημείου και θα πολλαπλασιάζεται δίνοντας φως και κίνηση στο μνημείο. 

Το μνημείο θα έχει και έναν εσωτερικό φωτισμό οποίος θα περνάει μέσα από τα γυαλιά δίνοντας την δυνατότητα να έχει μία διαφορετική, επιβλητική εικόνα και το βράδυ.

Η προσθήκη ενός κελύφους, αποτελούμενου από κατακόρυφα λευκά σκίαστρα, στην εξωτερική όψη του κτηρίου, προσδίδει μία σύγχρονη και κομψή αισθητική. Τα σκίαστρα αυτά αποτελούν μέρος ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού, που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Συγκεκριμένα, βοηθούν στη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται στο εσωτερικό, περιορίζοντας, έτσι, την ανάγκη για κλιματισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εξοικονομώντας ενέργεια. Επιπλέον, τα σκίαστρα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο άνετου και δροσερού εσωτερικού περιβάλλοντος για τους χρήστες του κτηρίου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους σε αυτό και προωθώντας τη βιωσιμότητα. Η καθ’ ύψος διάρθωση του κελύφους γίνεται στη ζώνη της βάσης, που αντιστοιχεί στο ύψος του γυάλινου μνημείου των Πεσόντων, και σε τρεις ακόμη ζώνες. Από κάτω προς τα πάνω, τα στοιχεία σε αυτές πυκνώνουν, κρύβοντας, σταδιακά, την υφιστάμενη όψη. Στις τρεις ζώνες πάνω από αυτήν της βάσης προβάλλονται, νοητά, οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

39 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
39 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ναι σε περισσότερα Rafale, αλλά χωρίς απώλεια των Mirage 2000-5!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει μια  ιδέα, μάλλον καινοτόμo για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα στην πώληση των μαχητικών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Ιουλίου 1943: Μάχη του Κουρσκ, το έπος...

4
Η μάχη του Κούρσκ φτάνει στο αποκορύφωμά της με την 5η Σοβιετική Στρατιά της Φρουράς να επιτίθεται κατά μέτωπο στο ΙΙ Σώμα Τεθωρακισμένων SS....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ένα γεράκι του Αιγαίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιχείρηση ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) του οργανικού ελικοπτέρου S-70B Aegean Hawk της Φ/Γ Ψαρά, στο πλαίσιο της αποστολής «ΑΣΠΙΔΕΣ» (Πηγή  EUNAVFOR ASPIDES)

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι του CNN, απάντησε ότι...

ΑΠΟΨΗ: Ναι σε περισσότερα Rafale, αλλά χωρίς απώλεια των Mirage 2000-5!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει μια  ιδέα, μάλλον καινοτόμo για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα στην πώληση των μαχητικών...