Αρκετό σάλο προκάλεσε η είδηση πως η Ουκρανία, απείλησε την Ελλάδα με κυρώσεις, επειδή ελληνικές εταιρίες συνδιαλλάσσονται με τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει βοηθήσει την Ουκρανία, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, με οπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενία προσφύγων. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Το Κίεβο έχει διαμαρτυρηθεί σε πολλές χώρες, εταιρίες των οποίων δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Οι εταιρίες αυτές δεν παραβιάζουν τα μέτρα κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα παράδειγμα, θα μπορούσε να αφορά τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από “ελληνικά” τάνκερ. Αυτό που πολλοί παραβλέπουν, είναι πως αυτά τα τάνκερ, δεν είναι ακριβώς “ελληνικά”, αλλά μπορεί να ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες, με σημαίες άλλων χωρών.
Αυτό δε σημαίνει ωστόσο πως η Ουκρανία μπορεί να επιβάλει “κυρώσεις” προς αυτές τις χώρες. Όχι μόνο δεν μπορεί, όχι μόνο δε θέλει, αλλά ούτε ποτέ διατύπωσε κάποια τέτοια απειλή.
Ομοίως, στην περίπτωση της Ελλάδας, αν και φαίνεται πως υπήρξαν διαμαρτυρίες, ουδέποτε τέθηκε θέμα “κυρώσεων”, σύμφωνα με ασφαλείς μας πληροφορίες, από διπλωματικές πηγές και των δυο χωρών. Για την ακρίβεια, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την όλη ιστορία “εξωφρενική”.
Πριν λίγη ώρα, ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, διέψευσε τα περί “ψύχρανσης των σχέσεων”, με σχετική ανάρτηση στο Twitter, δηλώνοντας “έκπληκτος”, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα “πιστό εταίρο, που μας υποστηρίζει με κάθε τρόπο, στη μάχη μας για επιβίωση”.
Surprised to say the least: To Vima "Cooling the relations btwn 🇬🇷&🇺🇦".How 🇺🇦Amb's activity,whose country is forced to defend itself against 🇷🇺,can possibly damage bilateral rltns with 🇬🇷, the stalwart partner,who supports us in every way possible in our fight for existence pic.twitter.com/F2PAG7lir3
— Sergii Shutenko (@Sergii_Shutenko) July 23, 2022