Θα πετούσατε με αυτό το αεροσκάφος; Είναι η τελευταία δημιουργία της Airbus, και αποκαλείται “Bird of Prey” (Αρπακτικό).
Η Ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός γίγαντας, λέει ότι έχει αναπτύξει ένα προσχέδιο αεροσκάφους με σκοπό “Να εμπνεύσει την επόμενη γενιά αεροναυπηγών”, υπογραμμίζοντας πως μπορούν να κάνουν την διαφορά εφαρμόζοντας τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν μελετηθεί από την εταιρεία και που αφορούν υβριδική πρόωση, ενεργά συστήματα ελέγχου και προηγμένα σύνθετα υλικά.
Το σχέδιο αυτού του υποθετικού αεροσκάφος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal International Air Tattoo, που πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο της RAF στο Gloucestershire της Αγγλίας. Η Airbus θεωρεί πως το υβριδικό, turboprop αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιφερειακές αερομεταφορές.
Στην σχεδίαση του αεροσκάφους υπάρχει ένα μείγμα νέων αλλά και πολύ παλιών ιδεών. Ο υβριδικός κινητήρας ευθυγραμμίζεται με την δεδηλωμένη πολιτική της εταιρείας να μειώσει τους ρύπους που εκπέμπονται από την αεροπορική βιομηχανία κατά 50% μέχρι το 2050. Υπάρχει βεβαίως και το πιο παλιό εργαλείο σχεδίασης αεροσκαφών: Η μίμηση των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών των πουλιών.
Αρχής γενομένης από την εποχή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, οι άνθρωποι θεωρούσαμε τα πουλιά σαν πηγή ιδεών ώστε να επιτύχουμε πτήση με μηχανικά μέσα. Τα πουλιά τα όποια όμως έχει η Airbus στο μυαλό της, είναι τα αρπακτικά, ακόμη και για περιφερειακές πτήσεις όπως π.χ. από την Κολωνία στο Βερολίνο.
Όπως λέει η Airbus, “Η χαρακτηριστική ουρά και πτέρυγες του αεροσκάφους, μιμούνται αυτές ενός αρπακτικού όπως για παράδειγμα ενός ψαραετού ή ενός κόνδορα της Καλιφόρνια”. Η ουρά και οι πτέρυγες διαχωρίζονται σε περόνες, που μπορούν να έχουν το σχήμα“φτερών” και κάθε ένα να ελέγχεται ξεχωριστά, μέσω ενός ενεργού συστήματος ελέγχου πτήσης. Πέρα από την ουρά και τα φτερά το αεροσκάφος θα έχει ομαλή ένωση μεταξύ ατράκτου και πτερύγων που αντανακλά την αρμονική και αεροδυναμική καμπύλη ενός γερακιού ή ενός αετού.
Ο Martin Aston, ανώτατο στέλεχος της δηλώνει μέσω του δελτίου τύπου: “Το “αρπακτικό” μας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί έμπνευση για νέους ανθρώπους, έτσι ώστε να σκεφτούν μια καρίερα στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.”.και συνεχίζει “Μια από της άμεσε προτεραιότητες της βιομηχανίας είναι να κάνει την αεροπλοΐα βιώσιμη, κάνοντας τις πτήσεις καθαρότερες, πιο πράσινες και με λιγότερο θόρυβο από πότε. Μέσω της ανάπτυξης του επιβατικού μας jet A350 XBW μάθαμε ότι μέσω της βιομιμησης η φύση έχει να μας δείξει πολλά όσον αφορά την σχεδίαση. Πως μπορεί λοιπόν, παρά να νιώθουμε έμπνευση από ένα τέτοιο σχέδιο;”
Η ιδέα των υβριδικών αεροσκαφών που χρειάζονται πολύ λιγότερο καύσιμο από τα σημερινά συμβατικά αεροσκάφη, κερδίζει έδαφος. Το 2017 η Boeing, η μοναδική αεροπορική εταιρεία μεγαλύτερη από την Airbus υποστήριξε το υβριδικό πρόγραμμα με την ονομασία Zunum Aero, αν και τελικά το όλο εγχείρημα συνάντησε σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Όσο για το “Αρπακτικο”; Δεν πρόκειται να το δείτε σε κάποιο αεροδρόμιο στο μέλλον. Είναι απλώς ένα προσχέδιο.