Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας και συγκεκριμένα το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού (!) της Ελβετίας πριν λίγες μέρες, η δεύτερη αίτηση υποβολής προτάσεων για νέα μαχητικά αεροσκάφη και νέα επίγεια συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας έχει εκδοθεί στις κυβερνητικές αρχές των χωρών παραγωγής. Η κρατική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών armasuisse αναμένει τώρα προτάσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου 2020, η armasuisse εξέδωσε τη δεύτερη αίτηση υποβολής προτάσεων για νέα μαχητικά αεροσκάφη στις κυβερνητικές αρχές όπου βρίσκονται οι τέσσερις δυνητικοί προμηθευτές: η Γερμανία (Airbus Eurofighter), η Γαλλία (Dassault Rafale) και οι ΗΠΑ (Boeing F-18 Super Hornet και Lockheed-Martin F-35Α).
Η δεύτερη αίτηση υποβολής προτάσεων βασίζεται στην ανάλυση της πρώτης πρότασης και στα πορίσματα των δοκιμών πτήσης, προσομοίωσης και εδάφους, καθώς και σε ελέγχους με ένοπλες δυνάμεις που έχουν σε υπηρεσία τα διαγωνιζόμενα μαχητικά αεροσκάφη. Στη δεύτερη αίτηση υποβολής προτάσεων, οι εταιρείες που έρχονται σε επαφή μέσω των κυβερνητικών αρχών καλούνται να υποβάλουν την πιο συμφέρουσα προσφορά στην Ελβετία.
Η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
– οι τιμές για 36 και 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της καθορισμένης εφοδιαστικής αλυσίδας και όπλων, ως δεσμευτικό σημείο εκκίνησης για τις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τον επιλεγέντα υποψήφιο μετά την επιλογή τύπου
– προσφορές συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των αρχών προμήθειας της Ελβετίας και αυτών της χώρας προέλευσης
– προβλεπόμενα ή ήδη εκκινηθέντα σχέδια αντισταθμιστικών ωφελημάτων
Το σημείο εκκίνησης για τον προσδιορισμό του αριθμού των μαχητικών αεροσκαφών είναι οι απαιτήσεις αντιμετώπισης μιας κατάστασης αυξημένης έντασης. Σε μια τέτοια κατάσταση, η Ελβετική Αεροπορία πρέπει να μπορεί να διεξάγει μόνιμα αεροπορικές περιπολίες με τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να διατηρηθεί η αεροπορική κυριαρχία, να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη χρήση και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελβετίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της Ελβετίας εκτός των ένοπλων συγκρούσεων. Επιπλέον, η ελβετική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει το νέο μαχητικό αεροσκάφος για αεροπορική αστυνόμευση όλο το εικοσιτετράωρο και, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, θα υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα παρέχει υποστήριξη τις χερσαίες δυνάμεις.
Διαβάστε περισσότερα:
Τα «αγενή κριάρια» (F-35A) στους «Ελβετούς τραπεζίτες» (ελβετική Αεροπορία)
Η Ελβετική Αεροπορία ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των Eurofighter, Rafale, Super Hornet & F-35
100% αντισταθμιστικά – μέχρι και για… ρολόγια – ζητά η Ελβετία για το νέο της μαχητικό
Το Ελβετικό Κοινοβούλιο εγκρίνει 6 δισεκατομμύρια φράγκα για το νέο μαχητικό