Ο ΑΓΕΣ μετέβη στις εγκαταστάσεις της 651 ΑΒΥΠ, και επιθεώρησε τα πρώτα παραληφθέντα ανταλλακτικά και υλικά συντήρησης για τα εξοπλισμένα ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warrior που αναμένει ο Ελληνικός Στρατός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣ, “την Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ), στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Η 651 ΑΒΥΠ αποτελεί Σχηματισμό Διοικητικής Μέριμνας που κατέχει κοµβικό ρόλο στην αλυσίδα ανεφοδιασμού του Στρατού Ξηράς, με αποστολή τον προγραμματισμό και υποστήριξη των Μονάδων µε υλικά όλων των Κλάσεων, πλην των πυρομαχικών. Ο Αρχηγός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου, επιθεώρησε τις αποθήκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα παραληφθέντα μέχρι στιγμής υλικά και ανταλλακτικά των Ελικοπτέρων Kiowa και συνομίλησε με στελέχη και Μόνιμους Υπαλλήλους. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ομιλία, κατά την οποία:
– Συνεχάρη το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, για την ανάπτυξη της σύγχρονης πληροφοριακής βάσης δεδομένων και της εγκατάστασης σύγχρονου συστήματος μηχανογράφησης των διαχειριζόμενων υλικών του Στρατού Ξηράς.
– Κατέδειξε την επαγγελματική μονοτονία και την υπηρεσιακή επανάληψη ως τον μεγαλύτερο εχθρό του εργασιακού περιβάλλοντος και ως παράγοντα καθημερινής ψυχολογικής φθοράς. Σαν τρόπους αντιμετώπισης αντέτεινε την εναλλαγή των καθηκόντων, την προσωπική εμπλοκή και την υποστήριξη που πρέπει να παρέχουν οι Διοικήσεις στο προσωπικό, ενώ επεσήμανε τον ενθουσιασμό, την υιοθέτηση καινοτόμου αντίληψης και την αυτενέργεια, ως θεμελιώδεις παράγοντες επιτυχίας στην εκτέλεση του καθημερινού έργου. Ο Αρχηγός τέλος, διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το εξαιρετικό ηθικό, την αισιοδοξία και τη λεβεντιά που διακατέχει το προσωπικό στην εκτέλεση της αποστολής του.”
AΝΑΛΥΣΗ: OH-58D Kiowa Warrior, «Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα
Η επιθεώρηση των υλικών των OH-58D Kiowa Warrior από τον ΑΓΕΣ σημαίνει ότι η άφιξη των ελικοπτέρων δεν θα αργήσει. Ο ΕΣ επιθυμεί τα ελικόπτερα να είναι επιχειρησιακά το συντομότερο, προκειμένου να καλύψει πιεστικά επιχειρησιακά κενά. Όπως έχουν πολλάκις αναλύσει, τα επιθετικά ελικόπτερα μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον συσχετισμό δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο, και σε συνδυασμό με τα AH-64A+/DHA να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίας στις δυνάμεις ελιγμού του ΕΣ. Ο Αμερικανικός Στρατός με λύπη του αποχωρίστηκε τα ΟΗ-58, καθώς η απόσυρσή τους έγινε για λογιστικούς και μόνο λόγους. Τα ελικόπτερα έχουν πολλά χρόνια επιχειρησιακής αξιοποίησης μπροστά τους και πάμπολες ώρες πτήσης. Τουλάχιστον τα 36 που θα έχουν πολεμικό ρόλο.
OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;
Καθώς πολλοί αδυνατούν να αντιληφθούν την αξία των ανταλλακτικών για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των Kiowa, θα πούμε για μια ακόμη φορά πως ο ΑΓΕΣ και το επιτελείο του κατάφερε να εξασφαλίσει μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών άνευ κόστους προκειμένου να διατηρήσει επιχειρησιακά το μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων που κατάφερε να εξασφαλίσει έναντι συμβολικού τιμήματος ο Ελληνικός Στρατός.
Διαπιστώνουμε όμως με μεγάλη λύπη μας, πως μερίδα του ηλεκτρονικού “τύπου” αδυνατεί να αντιληφθεί την υψηλή αξία της προμήθειας των OH-58D Kiowa Warrior. Αντίθετα, για λόγους που μας ξεπερνούν, καταφέρονται εναντίον του ΑΓΕΣ και του Ελληνικού Στρατού, για μια υπόθεση που πραγματικά τιμά τους ένστολους που την διαπραγματεύτηκαν, και τον ΕΣ. Πιθανότατα μια αγορά 36 Ka-52 Aligator να ήταν πιο “συμβατή” με τα γούστα κάποιων, αλλά το ΓΕΣ είχε 44 εκ. ευρώ και με αυτά έπρεπε να πορευτεί (ίσως με ανταλλαγή προϊόντων, πχ να εξάγουμε κοτσάνες από άσχετους για αμυντικούς εξοπλισμούς και να τις αγόραζαν οι παραγωγοί σάτυρας στην Μόσχα). Κι όχι μόνο πορεύτηκε σωστά ο Ελληνικός Στρατός και η ΑΣ, αλλά δίδαξε και την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Σε όσους δεν το καταλαβαίνουν, ας μας διαβάζουν λίγο συχνότερα, κάτι θα μάθουν.