Ή αλλιώς, όποιος έχει πιπέρι βάζει και στα χόρτα, που λέει και η λαϊκή ρήση. Η Raytheon λοιπόν επιλέχθηκε ως υπεργολάβος από την Boeing ως προμηθευτής ραντάρ για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του βομβαρδιστικού B-52.
Β-52 BUFF: 22+1 στιγμιότυπα από την ζωή του «Βομβαρδόσαυρου»
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Raytheon θα σχεδιάσει, θα αναπτύξει, θα παράγει και θα παράσχει τεχνική υποστήριξη σε συστήματα ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) για όλο τον στόλο βομβαρδιστικών αεροσκαφών Β-52 της αμερικανικής Αεροπορίας.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση στο σύστημα ραντάρ προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει ότι το αεροσκάφος θα παραμείνει αξιόμαχο μέχρι το 2050 και μετά. Η αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2024.
Με ένα ραντάρ AESA, το B-52 θα αποκτήσει βελτιωμένη αξιοπιστία ναυτιλίας για να υποστηρίξει τόσο αποστολές τόσο πυρηνικής όσο και συμβατικής κρούσης. Επιπλέον θα διαθέτει βελτιωμένη εμβέλεια ψηφιακής χαρτογράφησης και ανίχνευσης και θα αυξηθεί ο αριθμός των στόχων που θα μπορεί να εμπλέκει ταυτόχρονα.
Β-52: ΜΟΑΒ και νέα όπλα κάνουν τον… «Βομβαρδόσαυρο» ακόμη πιο επίφοβο
Το ραντάρ της Raytheon για το Β-52 θα βασίζεται σε τεχνολογίες AESA που έχουν αναπτυχθεί από την οικογένεια ραντάρ APG-79 (F-22A) / APG-82 (F-15E). Με λίγα λόγια πρόκειται ουσιαστικά για απόσβεση παλαιότερων επενδύσεων σε έρευνα κι ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής.