Η Ρηματική Διακοίνωση της 20ης Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (κυβέρνηση Τρίπολης) προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων προς εκμετάλλευση από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, την οποία καταγγέλει γιατί υποτίθεται ότι “εμπίπτει εντός της λιβυκής ΑΟΖ”, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία, αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Τονίζουν, δε, ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.

Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζεται επίσης.
Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καταλήγουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Η σχετική διακοίνωση της Λιβύης βασίζεται στο γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, οπότε η κυβέρνηση του βορειοαφρικανικού κράτους, αρνείται ότι η Κρήτη και τα ελληνικά νησιά, έχουν δικαίωμα ΑΟΖ. Έτσι χαράσσει (με μια εξωφρενική και προφανώς παράνομη λογική) απευθείας ΑΟΖ με την Τουρκία, οπότε θεωρεί πως τα ελληνικά “οικόπεδα” που δίνονται για έρευνα υδρογονανθράκων “πέφτουν” μέσα στην δική της ΑΟΖ. Η διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, έχει το νόημα αναγγελίας των δικών της απαιτήσεων και δεν παράγει κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αλλά δείχνει πως συνεχίζει να επιμένει στη συμφωνία της με την Τουρκία (με την ενθάρρυνση προφανώς της Άγκυρας), οπότε πλέον προβάλλει αυτή την απαίτηση απευθείας κατά της Ελλάδας.
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ