Ελικόπτερο MH-60R Romeo που είχε αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε ένα drone των Χούθι, όπως αποκάλυψε την Τρίτη στο War Zone, ο Αντιναύαρχος James Kilby, υπαρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού. Αν και έχει προηγηθεί ένα γαλλικό AS565 Panther από την φρεγάτα Alsace, που είχε “κατεβάσει” ένα UAV των Χούθι το Μάρτιο του 2024, χρησιμοποιώντας πολυβόλο των 7,62 mm.
Σε μια συνομιλία με τον Αντιναύαρχο Daniel Cheever, διοικητή των Ναυτικών Αεροπορικών Δυνάμεων, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συζήτηση για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβεβαιώθηκε ότι το συμβάν έλαβε χώρα “περίπου έναν μήνα πριν” και αφορούσε ένα Seahawk της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman. Ο Cheever δεν διευκρίνισε τον τύπο του UAV που καταρρίφθηκε αλλά είπε ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου “χρησιμοποίησε ένα λίγο ασυνήθιστο σύστημα” για την κατάρριψη.
Το MH-60R μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλο που βάλλει από την καμπίνα – είτε ένα 0,50 ιντσών όπως το GAU-21/A, είτε το ελαφρύτερο M240 των 7,62 mm. Μπορεί επίσης να φέρει έως και οκτώ πυραύλους AGM-114 Hellfire, που χρησιμοποιούνται κυρίως για να πλήττει εχθρικά σκάφη.
Οι Hellfire έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία εναντίον UAVs στο παρελθόν, όπως το 2018, όπου ισραηλινό ελικόπτερο AH-64 Apache κατέρριψε ένα ιρανικό drone που είχε εισέλθει στον ισραλινό εναέριο χώρο από τη Συρία. Η χρήση του Hellfire για την κατάρριψη drones απαιτεί μια έκδοση με αισθητήρα ραντάρ, που καθοδηγείται από το ραντάρ Longbow του Apache, κάτι όμως που δεν εφαρμόζεται στα Seahawk. Τα τελευταία διαθέτουν μόνο Hellfire με καθοδήγηση από laser, ενώ πλέον διαθέτουν και κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS II. Το Δεκέμβριο του 2022, η BAE Systems ανακοίνωσε ότι πέντε APKWS II, εξοπλισμένα με κιτ καθοδήγησης και τροποποιημένους πυροσωλήνες προσέγγισης/σημείου έκρηξης, κατάφεραν να καταρρίψουν drones σε δοκιμή στην Αριζόνα.
Έτσι, ενώ η φράση “ασυνήθιστη κατάρριψη” που ανέφερε ο Cheever προκαλεί ερωτήματα για νέα όπλα ή συνδυασμούς που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν, το πιο πιθανό για την κατάρριψη του drone είναι η χρήση πολυβόλου. Και κάτι αντίστοιχο έχουμε δει και στην Ουκρανία. Πάντως το όλο θέμα δείχνει και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων, ακόμη και σε φάση κορεσμού, αυτή τη φορά από ελικόπτερα MH-60R, τα οποία έχει πλέον προμηθευθεί και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.