Στην εκδήλωση με θέμα «Στρατός Ξηράς και Κλιματική Αλλαγή», που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ, Aντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, παρέστη σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, όποια στιγμή τούς ζητηθεί, ώστε, πέρα από την επιχειρησιακή αποστολή τους, να συνδράμουν και στην πολιτική προστασία σώζοντας ανθρώπινες ζωές, φυσικό πλούτο και περιουσίες, επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) στην επιτυχή διαχείριση των φετινών πυρκαγιών.
Παράλληλα, σημείωσε πως στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις εξελίσσονται δυναμικά, αφού δεν πρόκειται μόνο για θέμα περιβαλλοντικής ευθύνης, αλλά και για ζήτημα ύψιστης εθνικής ασφάλειας.
«Αν κάποιος, πριν από μερικά χρόνια, θεωρούσε την κλιματική αλλαγή ως μία εν δυνάμει απειλή ασφαλείας, είναι πολύ πιθανόν ότι θα αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αλήθεια, πώς μπορεί η υπερθέρμανση του πλανήτη ή κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα να υπονομεύσουν την περιφερειακή ασφάλεια και να εγείρουν διλήμματα ασφαλείας για τους πολίτες; Όμως, η κλιματική κρίση ή “κλιματική κατάρρευση” όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, αυτές τις απόψεις», εξήγησε ο υφυπουργός.
«Η ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί στην ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων γης και στην εξάντληση των υδάτινων πόρων. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί επισιτιστικές κρίσεις, κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση, αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων και των υβριδικών απειλών, ενώ πολλαπλασιάζει τις μεταναστευτικές ροές, προκαλώντας καταστάσεις αποσταθεροποίησης ή Instability Situations, όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία», συμπλήρωσε.
«Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται πρόσθετες απαιτήσεις αναφορικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζοντας τη νέα αυτή πραγματικότητα, έχει καταρτήσει οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης και υπολογίσιμης πλέον απειλής», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε:
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν παραμένουν αμέτοχες στο όλο εγχείρημα, εμπλεκόμενες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο πλαίσιο αρωγής σε συμμαχικά κράτη. Αυτό γίνεται αντιληπτό με τη διαχείριση των πυρκαγιών, τη συνδρομή σε πληγείσες από σεισμούς περιοχές, την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ακραίων χιονοπτώσεων, έως και εκκενώσεων πληθυσμών. Επιπλέον, η αύξηση των προσφυγικών ροών αντανακλά και στην ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων».
«Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συγκροτήθηκε η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ). Ένας νέος, πρωτότυπος, επιχειρησιακός φορέας που έχει ως αποστολή τη συνδρομή σε όλο το εύρος δράσεως του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, για την αντιμετώπιση των συμβάντων πολιτικής προστασίας, που εκτείνεται από την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση έως και τη βραχεία αποκατάστασή τους», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και κατέληξε:
«Η ΔΙΚΑΦΚΑ έχει ήδη αφήσει θετικό αποτύπωμα με το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, αλλά και τη διασπορά των μηχανημάτων, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή διαχείριση των φετινών πυρκαγιών».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ