Το γερμανικό σχήμα της “κυκλικής ανταλλαγής” που γνωρίσαμε και στην Ελλάδα, μέσω της συμφωνίας να στείλουμε εμείς στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα BMP-1 για να πάρουμε αντίστοιχο αριθμό πολύ πιο σύγχρονων Marder από το Βερολίνο, συνεχίζει να αποδίδεi.
Έτσι η Κροατία υπέγραψε σχετικό μνημόνιο με την Γερμανία (από τους δύο υπουργούς Άμυνας, τον Κροάτη Ivan Anusic και τον ομόλογο του, Μπόρις Πιστόριους), όπου προβλέπεται η παραχώρηση στην Ουκρανία 30 παλαιών αρμάτων Μ-84 και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μ-80, ενώ θα αγοράσει 50 νέα Leopard 2A8 (δηλαδή την πιο νέα έκδοση του άρματος). Η Γερμανία από την πλευρά της θα επιδοτήσει την αγορά των Leopard, ώστε να μειωθεί το κόστος τους για την Κροατία, “κλείνοντας” έτσι τη κυκλική συναλλαγή.
Τα Μ-84 που θα δώσει η Κροατία είναι γιουγκοσλαβικής ανάπτυξης με βάση το σοβιετικό Τ-72, αλλά με αρκετές βελτιώσεις. Τα κροατικά μάλιστα έχουν και γερμανικό κινητήρα της MTU, ενώ διατηρείται το γνωστό σοβιετικό πυροβόλο των 125 χιλιοστών. Αντίστοιχα τα Μ-80 κι αυτό έχει γιουγκοσλαβική καταγωγή και σχεδίαση, με πυροβόλο 20 χιλιοστών και ικανότητα μεταφοράς επταμελούς ομάδας στρατιωτών. Και εδώ ο κινητήρας είναι δυτικής κατασκευής, της Daimler-Benz. Τα οχήματα και των δύο τύπων έχουν περάσει και από μερική αναβάθμιση, σε ασυρμάτους, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, ενώ το Μ-84 μπορεί να ενισχυθεί με εξτρά ενεργητική θωράκιση τύπου Kontakt. Η Κροατία έχει αποφασίσει να αποσύρει σταδιακά και τους δύο τύπους που είναι κάπου 30 ετών, αντικαθιστώντας τα M-84 με Leopard και τα Μ-80 με μεταχειρισμένα Bradley.
H εξέλιξη αυτή μπορεί να ενδιαφέρει την Ελλάδα, καθώς και εμείς διατηρούμε ακόμη πάνω από 100 BMP-1 στο οπλοστάσιο μας (τουλάχιστον τυπικά…) οπότε θα άξιζε να αναζητηθεί μια ακόμη “κυκλική ανταλλαγή” μέσω Γερμανίας, ή άλλης χώρας, που θα μας απέφερε νεότερα όπλα, π.χ. περισσότερα Marder. Βέβαια η δική μας αρχική ανταλλαγή συνάντησε εντός χώρας θυελώδεις αντιδράσεις ότι… είναι εις βάρος μας, πως “αφοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο” πως χάνουμε το “ισχυρό πυροβόλο των BMP-1” και λοιπά γραφικά. Όπου το όλο θέμα ανακινήθηκε για φθηνή αντιπολίτευση, ανεξάρτητα το μέγεθος της ανοησίας των όσων διατυπώνονταν.