17.6 C
Athens
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΘα αντιμετωπίσει η Ρωσία στρατηγική κόπωση μέχρι το 2026; Τι πιστεύει η...

Θα αντιμετωπίσει η Ρωσία στρατηγική κόπωση μέχρι το 2026; Τι πιστεύει η Ουκρανία

- Advertisement -

Με πληροφορίες από την ουκρανική ιστοσελίδα euromaidanpress

Η Ουκρανία ίσως εισέρχεται στα τελικά στάδια του πολέμου με τη Ρωσία, με πιθανή λήξη μέχρι τις αρχές του 2026, σύμφωνα με τον Κύριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας. Αυτή η πρόβλεψη, που είναι βασισμένη σε πληροφοριακά δεδομένα, παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας (Yalta European Strategy meeting). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αρχική ρωσική εισβολή έχει εξελιχθεί από έναν κεραυνοβόλο πόλεμο (που έφερε τους Ρώσους στα προάστια του Κιέβου), σε έναν πόλεμο φθοράς.

Πλέον, το σημαντικότερο σε αυτή τη σύγκρουση δεν είναι τόσο οι στρατηγικές ικανότητες των αντιπάλων, όσο η κατανόηση της θέλησης του εχθρού για μάχη κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, της διαθεσιμότητας των πόρων του και της ικανότητάς του να αναπληρώνει τις απώλειες, τόσο έμψυχου όσο και άψυχου υλικού.

Ένα σημείο από τη συζήτηση που έχει στο Yalta European Strategy meeting, και αναφέρθηκε στην εισήγηση του Μπουντάνοφ, ήταν το σχέδιο της Ρωσίας να παράγει 149 άρματα μάχης T-90M μέσα στο 2024. Αν και αυτός ο αριθμός φαίνεται να υπερβαίνει τις απώλειες των 47 T-90M που καταγράφηκαν φέτος επίσημα, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή για τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων αρμάτων που προέρχονται από τα σοβιετικά αποθέματά της. Ωστόσο, αυτά τα αποθέματα εξαντλούνται και μάλιστα γρήγορα, και ο στόλος των αρμάτων, σε απόλυτους αριθμούς, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αναλυτές OSINT αναφέρουν σημαντικές μειώσεις στα αποθέματα διαφόρων μοντέλων αρμάτων, υποδηλώνοντας την ταχεία εξάντληση των ρωσικών εφεδρειών.

Οι Προκλήσεις για τη Ρωσική Αεροπορία

Υπάρχουν επίσης αντίστοιχες προκλήσεις στην αντικατάσταση των απωλειών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα αεροσκαφών δεν βρίσκονται πλέον σε παραγωγή, και η παραγωγή νέων αεροσκαφών είναι θα λέγαμε περιορισμένη. Για παράδειγμα, ο Μπουντάνοφ σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει μόνο 14 μαχητικά Su-57 το 2024, αριθμός πολύ μικρός για τις τεράστιες ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η ουκρανική αεροπορία, μετά τις απώλειες τις πρώτες μέρες του πολέμου, κατάφερε να κρατήσει μια ικανή μάζα αεροσκαφών επιχειρησιακά, στο δυτικό μέρος της χώρας. Έτσι, έχει σήμερα ένα μικρό αριθμό MiG-29, Su-27 & Su-22, που αν μη τι άλλο μπορούν και εκτοξεύουν πυραύλους HARM, Storm Shadow, SCALP-EG, και βόμβες ανεμοπορίας, πλήττοντας κρίσιμες ρωσικές εγκαταστάσεις ή πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Και να σαν να μην έφτανε αυτό, η Ουκρανία έχει αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα F-16AM, ενώ αναμένει και έναν αριθμό Mirage 2000-5F. Τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ίσως τα Su-35 & Su-57 της Ρωσίας, αλλά σίγουρα είναι εξαιρετικά επίφοβα για όλη την υπόλοιπη ρωσική αεροπορία.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε, πως ενώ η δυτική τεχνολογία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς προσοχής (MLRS, SCALP-EG, HARM, F-16, Leopard 2, Abrams κοκ), η επίδραση της εγχώριας παραγωγής, ανάπτυξης και κλιμάκωσης της ουκρανικής τεχνολογίας έχει υποτιμηθεί. Ο Μπουντάνοφ στο Yalta European Strategy meeting εξήγησε την τεράστια σημασία των ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας. Αυτές οι επιθέσεις έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού, υπονομεύοντας την πεποίθηση ότι η ηγεσία τους παρέχει απόλυτη ασφάλεια και εξασφαλίζει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά Μη Επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και τα FPV Drones

Η εισαγωγή εγχώρια αναπτυγμένων θαλάσσιων drones έχει γίνει το μυστικό όπλο της Ουκρανίας, εξελισσόμενο σε βασικό ναυτικό όπλο του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι έχει έναν μη λειτουργικό στόλο, η Ουκρανία έχει καταφέρει να καταστρέψει το ένα τέταρτο του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας χωρίς καθόλου χρήση πλοίων! Οι απώλειες των Ρώσων στη θάλασσα είναι πολύ μεγάλες, και σίγουρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο πόλεμο.

Επιπλέον, η ευρεία χρήση των FPV drones έχει αναδιαμορφώσει το πεδίο της μάχης στη ξηρά. Τα μικρά, φθηνά drones είναι ικανά να καταστρέφουν τα πάντα, από τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι τμήματα πεζικού και ακόμη και ελικόπτερα. Από τις πλέον σκληρές εικόνες του πολέμου, είναι οι σκηνές που FPV drones σκοτώνουν με έκρηξη εξ επαφής Ρώσους στρατιώτες. Οι Ουκρανοί “διαρρέουν” τις σκηνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνοντας το φόβο των στρατιωτών της Ρωσίας, και ρίχνοντας το ηθικό τους κοντά στην πρώτη γραμμή.

Η Οικονομική Πίεση στη Ρωσία

Σύμφωνα με εσωτερικές ρωσικές αναλύσεις, εάν η Ρωσία δεν εξέλθει από τον πόλεμο σύντομα, θα είναι ανίκανη να διεκδικήσει το καθεστώς “υπερδύναμης” στο ορατό μέλλον. Αντ’ αυτού, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη, αντίστοιχη της Τουρκίας ή της Βραζιλίας.

Παρά τις περισπούδαστες αναλύσεις φιλικών στο ρωσικό καθεστώς μέσων, η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας επιδεινώνεται, με επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην καθημερινότητα γίνονται αργά αλλά σταθερά ορατές. Πρώην αξιωματικός της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών επισημαίνει την απότομη πτώση στις ρωσικές εξαγωγές και προειδοποιεί για μια πιθανή μακροπρόθεσμη οικονομική κρίση.

Το Μέλλον των Διαπραγματεύσεων

Αυτά τα αυξανόμενα προβλήματα δημιουργούν πιθανό έδαφος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι στοχεύει να αξιοποιήσει αυτή την κατάσταση μέσω της Διάσκεψης Ειρήνης που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2024, καθώς όπως φαίνεται, και έχει τονίσει και ο ίδιος, η Ουκρανία επιδιώκει μια διπλωματική λύση.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο Στρατηγός Μπουντάνοφ μπορεί να αποδειχθεί πιο ρεαλιστικό από τις συνομιλίες του Νοεμβρίου, με την κατάσταση στο Kursk να παίζει ακόμη και τώρα σημαντικό ρόλο. Η αποτυχία ανακατάληψης της περιοχής του Kursk που έχουν καταλάβει οι Ουκρανοί, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την εικόνα του Πούτιν ως ηγέτη, υπονομεύοντας την εσωτερική του εικόνα. Παρά τα όσα διαδίδονται, οι ρωσικές προσπάθειες στην περιοχή έχουν αποτύχει, ενώ φθείρουν ακόμη περισσότερο τις ρωσικές εφεδρείες. Βέβαια, οι Ρώσοι δεν έπεσαν στην παγίδα να μεταφέρουν στρατεύματα από την περιοχή του Λουχάνσκ, όπου για πρώτη φορά έχουν πετύχει ένα σταθερό ρυθμό προώθησης.

Ένα Αβέβαιο Μέλλον

Ενώ τα δεδομένα υποδεικνύουν σημαντικές προκλήσεις για τη Ρωσία, η ανάλυση δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης χωρίς να αναγνωρίσουμε τις αμφιβολίες σχετικά με τα δεδομένα που μας προσφέρουν οι Ουκρανοί. Ο Πούτιν δεν είναι απίθανό να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, όπως η ξεκάθαρη θεώρηση της Δύσης ως αδύναμης ή της κυβέρνησης της Ουκρανίας ως ασταθούς. Άλλωστε, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δεν είναι σίγουρο πως θα αναδεικνύουν συνεχώς κυβερνήσεις που θα μπορούν να στηρίζουν ανελλειπώς την Ουκρανία.

Έτσι, αντί για φθορά της Ρωσίας, μπορεί τελικά να υπάρξει φθορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που ούτως ή άλλως έχουν δαπανήσεις εκατοντάδες δις ευρώ για να στηρίξουν την Ουκρανία. Μια αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, θα άφηνε την Ουκρανία χωρίς ροή αρμάτων μάχης Leopard 1/2 & Abrams. Έτσι, αντί να “ξεμείνει” η Ρωσία από άρματα μάχης, θα ξεμείνει η Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πλέον, ότι αν ο πόλεμος δεν τελειώσει, η έντασή του πιθανότατα θα μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης, είτε αυτό περιλαμβάνει την προετοιμασία για μια πιθανή δεύτερη εισβολή είτε τη διατήρηση ενός πολέμου χαμηλής έντασης.

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Όχι στις LCS αν “σκοτώσουν” τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ

Τα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS, και συγκεκριμένα η κλάση Freedom, είναι τόσο γνωστά στην Ελλάδα όσο σχεδόν και οι φρεγάτες κλάσης Belh@rra/FDI. Δεν χρησιμοποιούμε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Ελλάδα αποχώρησε από το πρόγραμμα Next Generation Rotorcraft Capability...

31
Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε μάλλον έκπληξη, η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν επέλεξε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Οκτωβρίου 1912: Μάχη των Σαράντα Εκκλησιών, οι...

0
Η μάχη του Κιρκ Κίλισε (Σαράντα Εκκλησιές, σημερινό Kırklareli), λαμβάνει χώρα στα μετόπισθεν της βουλγαρικής προέλασης στο Μέτωπο της Θράκης, κατά τον Α' Βαλκανικό....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Διάσκεψη για Λίβανο: συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 εκατ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας

Η διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο στο Παρίσι επέτρεψε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας και 200 εκατομμύρια βοήθειας για τον...

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά; Μάλλον όχι!

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε σχέδια για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα, σηματοδοτώντας μια πιθανή...

Πρώτη πτήση βουλγαρικού F-16 (βίντεο)

Το πρώτο μαχητικό F-16C Block 70, που προορίζεται για τη Βουλγαρική Αεροπορία, πέταξε για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου.Η πτήση έγινε από το εργοστάσιο...