Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκο μελετούν την πρόταση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα αποσταλεί στην Γάζα μετά την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Άλλες χώρες – με σημαντικότερη τη Σαουδική Αραβία – εμφανίζονται διστακτικές στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων σε παλαιστινιακό έδαφος, καθώς προβληματίζονται για τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να υπάρξουν με το Ισραήλ. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο “απρόθυμες” χώρες, υποστηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ξεκάθαρα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα στείλει δικά της στρατεύματα.
Η ισραηλινή πλευρά δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για το πως βλέπει αυτή την πρόταση, ενώ εκνευρισμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων – και κυρίως των Αμερικανών – έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ δεν ξεκαθαρίζει ποιες είναι γενικότερα οι προθέσεις της για το μελλοντικό status quo στη Γάζα.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φρόντισε και δημόσια να επισημάνει την ασάφεια των ισραηλινών προθέσεων σε συνέντευξή του στο CBS, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η Ουάσινγκτον προσπαθεί εδώ και πολλές, πολλές εβδομάδες να αναπτύξει αξιόπιστα σχέδια για την ασφάλεια, την κυβερνησιμότητα και την ανοικοδόμηση της Γάζας, σε συνεργασία με τους Άραβες και άλλους συμμάχους”, σημειώνοντας με νόημα ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει δει αντίστοιχη προσπάθεια από το Ισραήλ.