Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, προχώρησε σε έναν απολογισμό της θητείας του στην ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Νέα”. Ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος όσο και στα γεγονότα που ξεχώρισαν κατά τη θητεία του.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι 4 βασικοί στόχοι που είχε θέσει, ήταν η βελτίωση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της εξοπλιστικής ενίσχυσης, η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του προσωπικού, η βελτίωση του επιπέδου ζωής των στελεχών και η καλύτερη και ποιοτικότερη στελέχωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στην κρίση του Έβρου, σημειώνοντας ότι είχαν καταστρωθεί επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών ενδεχόμενων. Μάλιστα επεσήμανε ότι με τη λήξη της κρίσης στα σύνορα, ήταν πεπεισμένος και εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία ότι “θα έρθει και κάτι άλλο. Για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι αυτό που έγινε στον Εβρο εξελήφθη ως «ήττα» (σ.σ. από την Τουρκία), η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Δεύτερον, από δηλώσεις και ενέργειες φαινόταν ότι η κατάσταση θα συνεχιζόταν. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Οι Τούρκοι θεωρούσαν το πεδίο πρόσφορο. Εμείς, λοιπόν, προετοιμαστήκαμε εγκαίρως, καταρτίσαμε σχέδια και εναλλακτικά, βελτιώσαμε τον σχεδιασμό και είχαμε όλες τις πιθανότητες στο μυαλό μας. Ετσι, όταν τελικά έγινε, ήμασταν και πάλι έτοιμοι», λέει, αναφερόμενος στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020, επισημαίνοντας ότι – λόγω και των τουρκικών ενεργειών – “για πρώτη φορά το σύνολο του στόλου είχε βγει στο Αιγαίο.”
Σε ότι έχει να κάνει με τις μελλοντικές σχέσεις με την Άγκυρα, ο κ. Φλώρος είπε ότι αν και σήμερα η Τουρκία έχει – σε έναν βαθμό – ηρεμήσει σε επίπεδο ρητορικής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Οταν κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, θα ξαναγυρίσει σε περίοδο διεκδικήσεων. Ηδη το κάνει. Δηλαδή, δεν μας λένε «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», μας λένε «θα έρθουμε απόγευμα»”.
“Δεν θα δεχόμουν μια κρίση σε ένα σημείο όπου δεν έχω το πλεονέκτημα”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Κωνσντίνου Φλώρου στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου: «Η «Yeni Safak» με χαρακτήρισε τρελό και προκλητικό», λέει ο Κωνσταντίνος Φλώρος, «επειδή είπα ότι δεν θα αφήσω να χαθεί ούτε μία σπιθαμή γης. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει σημειακή κρίση. Δεν θα δεχόμουν μια κρίση περιορισμένη σε ένα σημείο όπου δεν έχω το πλεονέκτημα. Αν προέκυπτε κάτι στο Καστελλόριζο, η «κρίση» θα μεταφερόταν σε όλη τη μεθόριο: από το Ορμένιο μέχρι το Καστελλόριζο. Δεν θα θυσίαζα τη ζωή Ελλήνων σε ένα σημείο που «αυτός» επιθυμεί. Ολα αυτά, βέβαια, υπό τις γενικές οδηγίες, κατευθύνσεις και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων και των επακόλουθων οργανωτικών τομών, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο «παιδί του», όπως αποκαλεί τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. «Ηταν κάτι που έλειπε, ώστε οι Ειδικές Δυνάμεις να αποκτήσουν ενιαία διοίκηση κατά τα σύγχρονα πρότυπα όλων των κρατών εδώ και δεκαετίες – που εμείς υστερούσαμε για συντεχνιακούς λόγους. Αυτό το σχήμα επιφέρει οικονομία κλίμακος στα υλικά, ομογενοποίηση της εκπαίδευσης, του δόγματος, των μεθόδων, των ασκήσεων, των δυνατοτήτων. Ηδη οι μονάδες αξιολογούνται από νατοϊκές Αρχές με άριστα».
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.