Ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε κοινές επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι σε μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία ενδέχεται να συμμετέχουν και άλλες χώρες, για να απομειωθεί η ικανότητα προσβολής εμπορικών πλοίων στην νότια Ερυθρά Θάλασσα, κάτι όμως που πολλοί αναλυτές αμφιβάλουν ότι θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι αντίθετα, ίσως κλιμακώσει την κατάσταση.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λονδίνο φαίνεται πρόθυμο να συμμετέχει σε μια τέτοια επιχείρηση, η οποία για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να έχει την μορφή αεροπορικών επιδρομών με τη χρήση πυραύλων κρουζ Storm Shadow που θα εκτοξευτούν από τα μαχητικά Typhoon, τα οποία μπορούν εύκολα να μετακινηθούν στην Αεροπορική Βάση RAF Akrotiri στην Κύπρο, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει μόνο ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, που δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες κρούσης.
Οι ΗΠΑ διατηρούν στην ευρύτερη περιοχή την Ομάδα Κρούσης γύρω από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), η οποία βρίσκεται εκεί από τις αρχές Νοεμβρίου και πλοία της έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων και πυραύλων που εκτοξεύουν οι Χούθι.
Ενδιαφέρον από την άλλη είναι ότι το Πεντάγωνο φαίνεται να έχει διατάξει την επιστροφή του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford (CVN-78) στην έδρα του, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Το πλοίο, που είχε αναχωρήσει για επιχειρησιακό πλου τον Μάιο, έχει ξεπεράσει τη συνηθισμένη διάρκειά τέτοιων αναπτύξεων, αφού όταν ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει τον Νοέμβριο, είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση και στη συνέχεια ο πόλεμος στη Γάζα και η διαδικασία ανεστάλη.
Το USS Gerald R. Ford βρισκόταν στη Σούδα τις τελευταίες ημέρες, όπου κατά τα φαινόμενα φόρτωσε προμήθειες, ενώ το ίδιο είχε κάνει τις αρχές Δεκεμβρίου, μια ένδειξη ότι προετοιμάζεται για το υπερατλαντικό ταξίδι. Επιπλέον, κάποια πλοία της συνοδείας του έχουν και αυτά ανεφοδιαστεί και ίσως κινούνται πλέον δυτικά στην Μεσόγειο.
Μια επιχείρηση κατά των Χούθι θα είναι μείζονα αλλαγή στρατηγικής για την Ουάσιγκτον, η οποία παρά τις σχεδόν 30 επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν επέμβει παρά μόνο με παροχή προστασίας στη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις κατά ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία και οι οποίες είναι υπεύθυνες για επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.
Εδώ ακριβώς έγκειται και η διαφορά και γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια επιθετική ενέργεια κατά των Χούθι (η βύθιση των τριών σκαφών χθες ήταν και αυτή ενέργεια αποτροπής της προσπάθειας κατάληψης εμπορικού πλοίου), ότι δηλαδή τυπικά δεν έχει υπάρξει άμεση επίθεση σε αμερικανικά συμφέροντα, Αμερικανούς πολίτες ή τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν επιθυμεί να φανεί ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο, που άσχετα με την υποστήριξη που θα έχει ή όχι στο Κογκρέσο, θα αποτελέσει κίνηση υψηλού ρίσκου στην εκλογική χρονιά που μόλις ξεκίνησε .
Επιπλέον, εδώ και ένα περίπου χρόνο η εκεχειρία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις στην Υεμένη, των Χούθι από την μια πλευρά και του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, παρά το ότι έχει τυπικά λήξει, τηρείται. Μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, που πολλοί θεωρούν ότι δεν θα σταματήσει εκεί, ίσως τερματίσει αυτή την κατάσταση και μπορεί γίνει θρυαλλίδα για μια επανάληψη των εχθροπραξίων ίσως και επέκταση της σύρραξης.