Τις δυνάμεις τους ένωσαν σήμερα οι τρεις χώρες, με την υπογραφή διεθνούς συνθήκης στο Τόκυο, ώστε να αναπτύξουν από κοινού ένα υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς με χαρακτηριστικά stealth. Η συμφωνία, που θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών, προβλέπει την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2025 και την πτήση του αεροσκάφους μέχρι το 2035. Μάλιστα πριν ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Rishi Sunak, είχε ανακοινώσει την επιθυμία για μια ”συλλογική διεθνή προσπάθεια ανάπτυξης υπερηχητικών μαχητικών τεχνολογίας αιχμής”.
Μαχητικό 6ης γενιάς: Τα «βρήκαν» Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία για κοινή ανάπτυξη
Επικεφαλής χώρα του Global Combat Air Programme (GCAP) θα είναι η Βρετανία, με τo επιτελείο Διαχείρισης του Προγράμματος και το βιομηχανικό επιτελείο να εγκαθίστανται εκεί. Αντίστοιχα προβλέπεται ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος να είναι Ιάπωνας, ενώ τη θέση του επικεφαλής του επιχειρηματικού οργανισμού αναμένεται να καλυφθεί από την Ιταλική πλευρά.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps: ”Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επικεφαλής της ανάπτυξης ενός από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στην ιστορία. Σε συνεργασία με τους Ιταλούς και Ιάπωνες συμμάχους μας, θα κατασκευάσουμε το υπερηχητικό μαχητικό stealth που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε τις απειλές μιας πιο επικίνδυνης εποχής”.
Βιομηχανικοί εταίροι του προγράμματος αναμένεται να είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες BAE Systems, Leonardo, MBDA, Rolls-Royce και Avio Aero, ενώ από πλευράς Ιαπώνων θα μετέχουν οι εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Electric Corporation και IHI Corporation.
Θυμίζουμε πως Βρετανία και Ιαπωνία έχουν ήδη χρηματοδοτήσει εκτεταμένες μελέτες για νέα μαχητικά, μέσω των προγραμμάτων Tempest και Mitsubishi F-X αντίστοιχα, με σκοπό την αντικατάσταση μαχητικών που σήμερα υπηρετούν στις πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών, όπως τα Typhoon, τα Mitsubishi F-2 και πιθανότατα και τα F-15. Μάλιστα το Tempest έχει ήδη απορροφήσει 2 δις λίρες από τον κρατικό προϋπολογισμό, συν επιπλέον 600 εκατομμύρια από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντίστοιχες ανάγκες έχει και η Ιταλία, ως χρήστης των Typhoon επίσης.
Πέφτει χρήμα στην ανάπτυξη του Tempest, του βρετανικού μαχητικού 6ης γενιάς