Πύραυλος Σογιούζ 2.1 με το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Luna-25 εκτοξεύθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 02:10 [ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας] από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Πρόκειται για την πρώτη ρωσική αποστολή στον φυσικό δορυφόρο της Γης έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η έσχατη σοβιετική αποστολή Luna 24, που εκτοξεύθηκε στις 9 Αυγούστου 1976 με πυραυλικό φορέα Proton-K/D, προσεδαφίστηκε στην περιοχή Mare Crisium στις 18 Αυγούστου και επέστρεψε στη Γη μεταφέροντας σεληνικά δείγματα εδάφους (βάρους 170 γραμμαρίων) στις 22 Αυγούστου 1976.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη ROSCOSMOS, η υπηρεσία προβλέπει πως το εξερευνητικό σκάφος θα προσεληνωθεί το διάστημα από την 21η ως την 23η Αυγούστου.
Βρίσκεται έτσι σε άμεσο “ανταγωνισμό” με την αντίστοιχη ινδική αποστολή Chandrayaan-3, η οποία εκτοξεύθηκε πριν από πέντε εβδομάδες με τους ίδιους επιστημονικούς στόχους και περίπου την ίδια περίοδο αναμενόμενης προσελήνωσης, αν και το ινδικό σκάφος μεταφέρει επίσης και ένα μικρό όχημα. Εάν η Chandrayaan-3 επιτύχει το στόχο της, θα καταστήσει την Ινδία την τέταρτη χώρα που θα έχει «αγγίξει» τη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Το Luna-25, που αναμένεται να παραμείνει λειτουργικό στη Σελήνη τουλάχιστον για έναν μήνα, έχει αποστολή να συγκεντρώσει δείγματα εδάφους, να τα «αναλύσει» και επίσης να κάνει «μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα», εξήγησε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.
Ο νότιος πόλος της Σελήνης, που προσελκύει τις νέες αποστολές, περιλαμβανομένης και μιας ιαπωνικής, της SLIM, που αναμένεται να εκτοξευτεί στις 26 Αυγούστου, πιστεύεται ότι περιέχει ικανές ποσότητες νερού που ίσως επιτρέψουν, όχι μόνο την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων στην περιοχή, αλλά και τη δημιουργία σταθμών παραγωγής κρυογενικών καυσίμων (υγρού οξυγόνου και υδρογόνου) ώστε να γίνουν εφαλτήριο για αποστολές προς τον Άρη και άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σε μια διαδικασία πολύ πιο εφικτή από την εκκίνησή τους με αφετηρία την επιφάνεια της Γης.