Οι διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις οδηγούν την ιαπωνική κυβέρνηση να διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της. Καθώς το Τόκιο εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο ο διαγκωνισμός μεταξύ Δύσης – Κίνας στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού. Κατά συνέπεια, επιθυμεί οι ένοπλες δυνάμεις της να είναι σε θέση να προβάλουν την ισχύ της χώρας με κάθε μέσο στην περιοχή, με τη συμβολή προφανώς των συμμάχων της και κυρίως των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της Ιαπωνίας προβλέπει ότι θα δαπανήσει 310 δις δολάρια περίπου τα επόμενα πέντε χρόνια για αμυντικές δαπάνες, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με όσα είχαν διατεθεί αντίστοιχα την προηγούμενη πενταετία (122 δις δολάρια).
Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτό το ποσό, τα 35 δις αναμένεται να επενδυθούν για την ανάπτυξη και αγορά όπλων μεγάλου βεληνεκούς (πύραυλοι cruise, υπερηχητικοί πύραυλοι κ.α.), έναν τομέα που το οπλοστάσιο της Ιαπωνίας υστερούσε σημαντικά μέχρι σήμερα.
Η Ιαπωνία επενδύει δισεκατομμύρια στην εγχώρια ανάπτυξη πυραύλων cruise
Από την άλλη πλευρά, ένα επίσης μεγάλο ποσό (21 δις δολάρια) αναμένεται να διατεθεί για την εκ βάθρων αναβάθμιση της αντιαεροπορικής “ομπρέλας” της χώρας, με την προμήθεια πληθώρας συστημάτων.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει να αποκτήσει τη δυνατότητα να χτυπάει από μακριά πιθανούς εχθρούς και – κυρίως – να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να τους κρατήσει μακριά από τα εδάφη της. Αφήνοντας κατά μέρους τον “πασιφιστικό” χαρακτήρα, που καθόρισε τη χώρα εδώ και περίπου 80 χρόνια (απαίτηση και των ΗΠΑ αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο).
Έτσι οι συνταγματικοί περιορισμοί στον επανεξοπλισμό φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, με την νέα κυβέρνηση Κισίντα να έχει θέσει ως στόχο το Τόκιο να καλύπτει γοργά τα στάνταρ του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνα). Προφανώς, όλα πραγματοποιούνται με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, η οποία θέλει έναν ακόμα δυνατό “παίχτη” να συμπληρώνει τον αμυντικό άξονα που ενισχύει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, μετά τη συμφωνία AUKUS.