21.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗL-159 ALCA, αντικαταστάτης των ουκρανικών Su-25;

L-159 ALCA, αντικαταστάτης των ουκρανικών Su-25;

- Advertisement -

Στις 10 Μαΐου 2023, ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να παραχωρήσει στην Ουκρανία μέρος του στόλου των αεροσκαφών L-159, ως βοήθεια για την (αναμενόμενης τότε) αντεπίθεσή που σχεδίαζε το Κίεβο κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Να θυμίσουμε ότι το Aero L-159 ALCA είναι ένα υποηχητικό μαχητικό ελαφράς κρούσης και εκπαιδευτικό προκεχωρημένου/προεπιχειρησιακού σταδίου που εξελίχθηκε στη μονοθέσια έκδοση L-159A και την αντίστοιχη διθέσια L-159B, οι οποίες κατασκευάστηκαν στο παρελθόν στη Δημοκρατία της Τσεχίας από την Aero Vodochody.

Εκτιμάται ότι η έκδοση μάχης του αεροσκάφους μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (UkrAF) ως άμεσος αντικαταστάτης  και στον ίδιο ρόλο της κρούσης εδάφους που υπηρετεί το Sukhoi Su-25, τύπος που υπέστη πολλές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 2022  η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η 299η  Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας (BrTA) με έδρα την ΑΒ  Kulbakino, κοντά στο Μικολάγιεφ είχε 35 Su-25 σε τέσσερις παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων επτά διθέσιων επιχειρησιακών εκπαιδευτικών (UB και UBM1), από τα οποία τα 22 ήταν αξιόπλοα και πιθανότατα αξιόμαχα. Όταν ξεκίνησε την «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση», όπως επιμένει να την αποκαλεί η Μόσχα, οκτώ από τα «Frogfoot» βρίσκονταν σε ανάπτυξη στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέτυχαν να εξαλείψουν την Ουκρανική Αεροπορία στο έδαφος ή και στον αέρα, κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όπως ήταν σχεδιασμένο, αλλά ο μικρός στόλος των Su-25 υπέστη τουλάχιστον 18 απώλειες στην διάρκεια των επιχειρήσεων.

Μηχανικοί από το εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στη Zaporozhye, που μεταφέρθηκαν στο Lviv, όπου επίσης υπήρχαν αντίστοιχες εγκαταστάσεις αποκατέστησαν τέσσερα Su-25, τα οποία  είχαν παραχωρήσει στο Κίεβο τα Σκόπια και χρησιμοποιήθηκαν σε αντικατάσταση απωλειών της 299ης BrTA. Όμως ο περιορισμένος αριθμός τους δεν ήταν αρκετός για να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ταξιαρχίας.

Επιστρέφοντας στο L-159 και την τσεχική εκχώρηση  αεροσκαφών, σε περίπτωση παράδοσής τους στην 299th BrTA και σε άλλες μονάδες της Ουκρανικής Αεροπορίας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο ως μαχητικό ελαφ΄ρας κρούσης, αλλά και ως εκπαιδευτικό για μελλοντικούς Ουκρανούς πιλότους που θα πετούν με F-16. Η παρουσία τους στην UkrAF θα μπορούσε να βοηθήσει γενικότερα στην εκπαίδευση χειριστών, όταν αυτή ξεκινήσει να χτίζεται σε μια μεταπολεμική περίοδο, με μια νέα γενιά  μαχητικών, που θα έχουν προηγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Σε μια τέτοια εξέλιξη και σε αντίστοιχο χρόνο, μετά την λήξη του πολέμου, τα L-159 θα μπορούσαν επίσης να έχουν και ρόλο Red Air για τις μάχιμες μονάδες, παρόμοιο με αυτόν που έχουν τα ALCA της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας Draken International, η οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί 21 L-159E υποστηρίζοντας  μερικές από τις πιο σημαντικές αεροπορικές ασκήσεις στον κόσμο όπως η Red Flag στις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα μοντέλα,  χάρη στα ραντάρ και σε συστήματα αντιμέτρων, επιτρέπουν την παροχή ρεαλιστικών υπηρεσιών εχθρικής απεικόνισης (Aggressor) για τη USAF, (Adversary) για το Αμερικανικό Ναυτικό και (Red Air) για την RAF.

(Air National Guard, Tech. Sgt. Mindy Bloem)

 

Καθώς η UkrAF αναμένεται να αντικαταστήσει ότι απομένει από τον στόλο των μαχητικών αναχαίτισης/αεροπορικής υπεροχής σοβιετικής προέλευσης MiG-29 και Su-27 που κληρονόμησε στη συγκρότησή της, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ -σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα- με αμερικανικά F-16A στο εγγύς μέλλον, το L-159 μπορεί να αποδειχθεί ως μια από τις καλύτερες λύσεις αντικατάστασης των Su-25, ενώ επιπλέον η διαλειτουργικότητά τους με τα Fighting Falcon θα είναι ευκολότερη. Το τσεχικό αεροσκάφος θα μπορούσε να προσφέρει μια εξαιρετική λύση για τακτικές επιχειρήσεις όπως εγγύς υποστήριξη εδάφους (CAS), εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες πτήσης σε χαμηλό ύψος και κάνοντας χρήση κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων.

Από την άλλη, παρά τα παραπάνω και άλλα πλεονεκτήματα, το γεγονός ότι το L-159, είναι μονοκινητήριο, χωρίς προστασία κρίσιμων απαρτίων/συγκροτημάτων ή θωράκισης στο πιλοτήριο, ενώ απουσιάζει και ένα προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, η ικανότητα επιβίωσης του L-159 στο πεδίο της μάχης είναι πολύ μικρότερη από αυτή του Su-25, που είχε σχεδιαστεί με κύριο άξονα να επιβιώνει.

Το L-159  όμως παρουσιάζει αυξημένη ευστάθεια σε χαμηλές ταχύτητες, χαρακτηριστικό που προέρχεται από τις επιλογή ευθείας πτέρυγας και των καταβολών του ως εκπαιδευτικού, ενώ ο ισχυρός κινητήρας του, που επίσης συμβάλει στην βελτιστοποίηση της πτητικής συμπεριφοράς του, το καθιστά κατάλληλο τόσο για αποστολές CAS όσο και για δίωξη «ειδικών στόχων» όπως τα ρωσικά καμικάζι drone Shahed-131 (Geran-1 ) και Shahed-136 (Geran-2).

Στο τέλος Μαΐου, όταν αποκαλύφθηκε η τσεχική προσφορά,  υπήρχαν 24 L-159 σε υπηρεσία με την Τσεχική Αεροπορία, ανάμεσά τους 14 L-159A, επτά L-159T1 και τρία L-159T2 με δυο Μοίρες, τις 212.tl και 213.vlt.

Mena Adel και Babak Taghvaee

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος: Σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο του

Tου Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΠαραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος λέει δημοσίως ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να αποτελεί βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ελληνικά ρουκετοβόλα, MLRS ή πάμε...

30
Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργήσει αίσθηση η πληροφορία πως o Ελληνικός Στρατός έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των ρουκετοβόλων PULS της ισραηλινής...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Οκτωβρίου 1942: Η Γερμανία ολοκληρώνει τον πρώτο...

1
Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου V-2 A4 από το πεδίο δοκιμών Prüfstand VII, στο ερευνητικό κέντρο του γερμανικού στρατού στο Πεενεμούντε (Peenemünde).http://www.youtube.com/watch?v=VDmaFj2dJ8AΓνωστός...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ισραηλινό πλήγμα απέκλεισε τον δρόμο που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία

Ισραηλινό πλήγμα σήμερα το πρωί κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες...

Πλήρη υποστήριξη του ΣΑ στον γγ του ΟΗΕ που ανακηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια...

Dendias: Outcome of the operation to evacuate 60 Greeks and Cypriots from Beirut successful

Defence Minister Nikos Dendias, in a post on X on Thursday, said that he was informed by the Chief of the Hellenic National Defence...