Το ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Sukhoi Su-75 Checkmate είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, με τη Μόσχα να προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να το κρατήσει ζωντανό, παρά το ελάχιστο διεθνές ενδιαφέρον.
Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η αποστολή αντιπροσωπείας στελεχών του κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec (στον οποίο υπάγονται και οι κατασκευάστριες ρωσικών μαχητικών) στην Ινδία, προκειμένου να συζητηθεί πιθανή συνεργασία στην ανάπτυξη του αεροσκάφους. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Ινδία στο πλαίσιο της έκθεσης Aero India 2023, η οποία θα διεξαχθεί στην Μπανγκαλόρ από τις 13 έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Checkmate: το μεγάλο “στοίχημα” των Ρώσων
Η Rostec περιγράφει το αεροσκάφος ως ένα ελαφρύ, μονοκινητήριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το οποίο ενσωματώνει «καινοτόμες λύσεις» συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης. Το Checkmate σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους, μπορεί να επιτεθεί ταυτόχρονα σε έξι στόχους σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα, «ακόμη και υπό συνθήκες ισχυρών ηλεκτρονικών παρεμβολών». Επιπλέον, θα μπορεί να μεταφέρει drone και να τα εκτοξεύει εν πτήσει ενώ το κόστος του υπολογίζεται μεταξύ 25-30 εκατομμυρίων δολαρίων (!). Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η πρώτη, πιλοτική, παρτίδα των αεροσκαφών του τύπου θα είναι έτοιμη το 2026.
Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που έχει αντιμετωπιστεί στην εξέλιξη του αεροσκάφους είναι αυτό του κινητήρα. Ο Izdeliye-30 είναι ένας πολλά υποσχόμενος που προορίζεται επίσης και για το δικινητήριο Su-57, ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα και σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2025-26.
Έτσι το project έχει ανάγκη από έναν ισχυρό “παίκτη”, ο οποίος θα μπορεί να το χρηματοδοτήσει, να υποστηρίξει τεχνολογικά την κατασκευή αλλά και να γίνει και μεγάλος πελάτης. Αυτές τις προϋποθέσεις φαίνεται να τις καλύπτει με το παραπάνω η Ινδία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντικά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ενώ εξοπλίζεται συνεχώς, θέλοντας να παίξει κεντρικό ρόλο στην Ασία, έχοντας απέναντί της την Κίνα.