Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, περίπου ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του, επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη την Ουάσινγκτον για να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μια τετραετία έντασης υπό τον προκάτοχό του Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Ο Λούλα, που μόλις ξεκίνησε μια τρίτη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας, θα συναντηθεί την Παρασκευή το απόγευμα με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
“ Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την επίσκεψη είναι ο πολιτικός της χαρακτήρας, το συμβολικό γεγονός ότι πραγματοποιείται στην αρχή της θητείας του προέδρου Λούλα”, δήλωσε χθες ο Μισέλ Αρσλανιάν Νέτο, αξιωματούχος στο τμήμα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.
“ Είναι μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες (…) να δώσουν ώθηση και (νέα) κατεύθυνση στη σχέση”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “ ένα χρονοδιάγραμμα ανταλλαγών επισκέψεων”.
Ο Λευκός Οικος επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθούν “ η αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία στη Βραζιλία”, και “ οι κοινές προκλήσεις”, όπως “ η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας όπως και η μετανάστευση στην περιοχή”.
Περιβάλλον και Κίνα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου, που πλέον έχει καταφύγει στη Φλόριντα – ένα ζήτημα για το οποίο δεν αναμένεται να συζητήσουν ο Λούλα με τον Μπάιντεν– ήταν από τους τελευταίους ηγέτες που είχαν συγχαρεί τον Δημοκρατικό πρόεδρο για τη νίκη του. Οι σχέσεις ΗΠΑ- Βραζιλίας ήταν επί δύο χρόνια τεταμένες.
Προηγουμένως, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, υπήρχε πλήρης ευθυγράμμιση μεταξύ της Μπραζίλια και της Ουάσινγκτον.
Άλλο μεγάλο ζήτημα κοινής ανησυχίας: το περιβάλλον, κυρίως “ η διατήρηση του Αμαζονίου και οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή”, σύμφωνα με τον Γκιχέρμε Κασαρόες, πολιτικό επιστήμονα του Fondation Getulio Vargas.
Η αποψίλωση του Αμαζονίου προχώρησε κατά 60% επί προεδρίας Μπολσονάρου (2019-2022), ενώ ο Λούλα δεσμεύθηκε να μηδενίσει την αποψίλωση ως το 2030.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Λούλα “ υπάρχει πολύς χώρος για διάλογο” αναφορικά με τις εμπορικές συναλλαγές και τις διμερείς επενδύσεις, εκτίμησε η Φερνάντα Μανότα, ειδική για τις ΗΠΑ στο ίδρυμα FAAP στο Σάο Πάολο.
“ Η Βραζιλία επιθυμεί έντονα να διευρύνει την πρόσβασή της στη βορειοαμερικανική αμυντική αγορά”, σημείωσε ο Αρσλανιάν Νέτο.
Όμως δεν λείπουν και οι διαφωνίες.
Στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Βραζιλία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στον ΟΗΕ, αλλά δεν έχει υιοθετήσει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και αρνείται να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο.
Επίσης ο Λούλα θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Βενεζουέλα και, αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί την Κίνα και τη Ρωσία απειλή. Οι τρεις χώρες είναι μέλη του BRICS.