Οι άμαχοι οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους στις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική συνεχώς αυξάνονται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στο Μαλί, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο από την αρχή του έτους ανέρχονται σε 2.057, ήδη περισσότεροι σε σχέση με το σύνολο του 2021 (2.021), ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Acled.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε μήνα σημειώνονται πολύνεκρες επιθέσεις κατά αμάχων: τον Ιούνιο σκοτώθηκαν 132 άμαχοι στο Ντιαλασάγκου στο κεντρικό Μαλί και 86 στο Σεϊτένγκα στη Μπουρκίνα Φάσο. Τον Μάιο περίπου 50 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές, καταγράφηκαν στο Μαντζοάρι στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο. Τον Μάρτιο στη Μούρα στο κεντρικό Μαλί 300 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον στρατό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Νιγηρία: 30 νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους της Δυτικής Αφρικής
Όπως αναφέρει η οργάνωση Acled, συνολικά 11.276 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις τρεις αυτές χώρες από το 2012.
“Οι οικογένειές μας πεθαίνουν ανά εκατοντάδες και έχουμε την εντύπωση ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους”, δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής Μένακα στο Μαλί, όπου τους τελευταίους μήνες μαίνονται συγκρούσεις.
Αυτός πλέον βρίσκεται στο Μπαμακό και καταγγέλλει ότι συχνά οι νεκροί πολλές φορές μετριούνται μαζικά (“ανά δεκάδες, ανά εκατοντάδες”). “Όταν αυτό συμβαίνει στο βόρειο Μαλί, στην έρημο, συχνά δεν υπάρχει επικοινωνία με το κράτος”, σημείωσε.
Θάνατος και αδιαφορία
Στο Σάχελ “οι άμαχοι πεθαίνουν μέσα στην ανωνυμία και την αδιαφορία”, συμφωνεί ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μαλί, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Παράλληλα αυξάνεται η γεωγραφική περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Αρχικά περιορίζονταν στο βόρειο Μαλί, αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στο κέντρο της χώρας και στις γειτονικές: τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο.
Τώρα επεκτείνονται προς το νότιο Μαλί, σημειώνει ο Μποκάρ Σανγκαρέ, διευθυντής σύνταξης του ειδησεογραφικού ιστότοπου Benbere, και προς κάποιες χώρες που βρέχονται από τον κόλπο της Γουινέας, όπως το Τόγκο. Εκεί σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου η πρώτη επισήμως τζιχαντιστική επίθεση.
Για τις επιθέσεις ευθύνονται συγκεκριμένες ομάδες: οι εθνικοί στρατοί, η αλ Κάιντα ή ένα κίνημα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτό, το οποίο κυρίως δραστηριοποιείται στις περιοχές στα σύνορα του Μαλί, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο, “βασίζεται σε μια στρατηγική βίας ενάντια των πολιτών με στόχο να εδραιώσει την κυριαρχία του”, σύμφωνα με τον Σανγκαρέ.