Η οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει τη Σρι Λάνκα έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε ταραχές και συγκρούσεις των πολιτών με την αστυνομία, με την κυβέρνηση να διατάσσει την ανάπτυξη του στρατού μετά την επίθεση στην κατοικία του πρωθυπουργού της χώρας.
Στη νησιωτική χώρα έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλές εβδομάδες με διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση των Ρατζαπάξα έπειτα από τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1948.
Ο στρατός απομάκρυνε σήμερα νωρίς το πρωί τον πρωθυπουργό από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο προκειμένου να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, αφού χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα.
«Έπειτα από μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πριν την αυγή, ο πρώην πρωθυπουργός και η οικογένειά του απομακρύνθηκαν σε ασφαλές σημείο από τον στρατό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αφού κατάφεραν να παραβιάσουν την κεντρική πύλη της οικίας του Μαχίντα Ρατζαπάξα στο Κολόμπο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κεντρικό, διώροφο κτίριο όπου είχε καταφύγει με την οικογένειά του ο αδελφός του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.
«Στο συγκρότημα ερρίφθησαν τουλάχιστον δέκα βόμβες μολότοφ», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα παραμένει στη θέση του, έχοντας διευρυμένες εξουσίες και όντας επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορίζει και να αποπέμπει υπουργούς, αλλά και δικαστές, ενώ χαίρει ασυλίας.
Όμως ό,τι κι αν συμβεί, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «αντιδημοφιλείς αποφάσεις» για την ανάταξη της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας.
Οποιοδήποτε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η Σρι Λάνκα, αναμένεται να σημάνει αύξηση των φόρων και μείωση των κρατικών δαπανών.