Σε μια ιστορία που ήταν υπό συζήτηση εδώ και καιρό, σήμερα ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, Eduard Heger, ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Ουκρανία. Η χώρα του είχε πει ήδη πως ετοιμαζόταν για κάτι τέτοιο, αλλά ανέμενε να καλυφθεί το κενό στην αντιαεροπορική της άμυνας άμεσα από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
I would like to confirm that #Slovakia has provided #Ukraine with an air-defence system S-300. #Ukrainian nation is #bravely defending its sovereign country and us too. It is our duty to help, not to stay put and be ignorant to the loss of human lives under #Russia’s agression.
— Eduard Heger (@eduardheger) April 8, 2022
H Σλοβακία διαθέτει μόνο μια πυροβολαρχία S-300, με 48 πυραύλους, η οποία είχε περάσει στην κατοχή της από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Το ζήτημα εδώ είναι πως με την μεταφορά αυτή όπως και με εκείνη της Τσεχίας, αρμάτων Τ-72 και τεθωρακισμένων BMP-1, πλέον το ΝΑΤΟ αρχίζει και τροφοδοτεί την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, ξεφεύγοντας δηλαδή από τον «ποταμό» ελαφριών αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων και γενικά τον εξοπλισμό πεζικού που μέχρι τώρα έστελνε.
Από το ΝΑΤΟ S-300 διαθέτει ακόμη η Βουλγαρία και η Ελλάδα, με την χώρα μας να εχει αποκλείσει την αποστολή τους στην Ουκρανία. Κάτι που ίσως ξανατεθεί στο “τραπέζι” από συμμαχικής πλευράς, μιας και το σύστημα δύσκολα θα παραμείνει λειτουργικό, καθώς η χειροτέρευση των σχέσεων μας με τη Ρωσία θα παγώσει κάθε σχετική ροή ανταλλακτικών και τεχνικής βοήθειας. Το σημαντικό είναι αν μπορεί η Ελλάδα να εξασφαλίσει ένα ισχυρό “αντίτιμο” σε περίπτωση που ακολουθήσει το παράδειγμα των Σλοβάκων.
50.000 αντιαρματικά και 5.800 αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν σταλεί στην Ουκρανία!
Ποια θα είναι η κλιμάκωση της Μόσχας; Θα φανεί τις επόμενες μέρες καθώς πρέπει να δούμε πως θα εκτιμήσει την συγκεκριμένη κίνηση και αν θα κάνει ίσως και επιθετική ενέργεια κατά την είσοδο αυτών των όπλων στο έδαφος της Ουκρανίας, οπότε τυπικά θα αποτελούν και στόχο.