Παρά την επισημοποίηση χθες από την Πολωνία της πρόθεσης για παραχώρηση MiG-29 από τα αποθέματά της στην Ουκρανία, απαντώντας στην έκκληση του προέδρου της χώρας Ζελένσκι, η Ουάσιγκτον φαίνεται να βάζει τέλος σε αυτή την «έωλη» (ειδικά για το τελικό αποτέλεσμά της) για πολλούς προοπτική.
Όπως γράψαμε χθες η Βαρσοβία εξέθεσε με λεπτομέρειες τη διαδικασία για μια πιθανή παραχώρηση «Fulcrum», μέσω μεταβίβασής τους στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα τα προωθούσε στην Ουκρανία. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η κύρια αντίρρηση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, η οποία -παρά τη χθεσινή απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ- φαίνεται ότι δεν θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση στον στρατιωτικό τομέα, δίνοντας στον Πούτιν περαιτέρω ερείσματα.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την δήλωση της πολωνικής κυβέρνησης είναι η παρακάτω:
«Είμαστε σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση μετά τη σημερινή δήλωση. Όπως είπαμε, η απόφαση για το αν θα μεταφερθούν αεροσκάφη πολωνικής ιδιοκτησίας στην Ουκρανία είναι τελικά απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας σχετικά με τη συνεχιζόμενη βοήθεια μας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, επειδή, στην πραγματικότητα, η πρόταση της Πολωνίας δείχνει μόνο μερικές από τις πολυπλοκότητες που παρουσιάζει αυτό το ζήτημα. Η προοπτική μαχητικών αεροσκαφών “στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής” που αναχωρούν από μια βάση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν στον εναέριο χώρο που αμφισβητείται με τη Ρωσία πάνω από την Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Απλώς δεν μας είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό γι’ αυτό. Θα συνεχίσουμε να διαβουλεύουμε την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό το θέμα και τις δύσκολες υλικοτεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βάσιμη».