Ξεκάθαρη είναι η θέση της Γερμανίας απέναντι στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η χώρα αποφάσισε να κλείσει ήδη τους τρεις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν στα εδάφη της. Αντιθέτως, η Γαλλία υποστηρίζει την επέκταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, την οποία μάλιστα η Κομισιόν πρόσφατα δήλωσε ότι θα ήθελε να την χαρακτηρίσει ως “πράσινη” ενέργεια.
Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας δεν θέλει να διαταραχθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες, καθώς και οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν φλέγοντα ζητήματα στο επόμενο διάστημα και η δημόσια ρήξη τους για τα ενεργειακά δεν θα βοηθούσε κανέναν και ειδικά την ΕΕ.
Έτσι, η γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άννα Λούρμαν, έσπευσε να τονίσει σε δηλώσεις της ότι η Γερμανία «συμφωνεί να διαφωνεί» με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τοποθετηθεί πράσινη ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια.
«Πιστεύω ότι έχουμε σχέση τόσο στενή και βαθιά, γνωριζόμαστε τόσο καλά, που γνωρίζουμε ποια είναι η γαλλική θέση για την πυρηνική ενέργεια και η γαλλική πλευρά γνωρίζει άριστα ποια είναι η γερμανική θέση για το ζήτημα. Επομένως, μπορεί να πούμε ‘συμφωνούμε να διαφωνούμε’», ανέφερε σε συνέντευξή της η Άννα Λούρμαν.
«Θα μπορέσουμε κατόπιν να επικεντρωθούμε στα ζητήματα για τα οποία θέλουμε να προχωρήσουμε (μαζί), και είναι πολλά, αν κοιτάξουμε τα σχέδια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ: από την προστασία του κλίματος ως τις βιώσιμες επενδύσεις, ως το ζήτημα της στρατηγικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας», πρόσθεσε η κυρία Λούρμαν, μέλος της παράταξης των Πρασίνων που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της στην κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Το ζήτημα λοιπόν παραπέμφθηκε στις καλένδες προς το παρόν και να μην τα χαλάσουν από νωρίς η νέα γερμανική κυβέρνηση – στην οποία θυμίζουμε ότι ισχυρός εταίρος είναι οι “Πράσινοι” – με τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος πάει στις κάλπες την προσεχή άνοιξη….
Το ατύχημα στη Φουκουσίμα και ο σχεδιασμός του Βερολίνου
Η Γερμανία, μετά την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, αποφάσισε να επιταχύνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, κλείνοντας προοδευτικά τα εργοστάσια που λειτουργούν ακόμα. Κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς.
Την Παρασκευή, τρεις από τους τελευταίους έξι αντιδραστήρες που εξακολουθούσαν να λειτουργούν στη Γερμανία τέθηκαν εκτός υπηρεσίας.
«Γενικά, θα έπρεπε να πάρουμε άλλη κατεύθυνση, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και για λόγους πολιτικής ανεξαρτησίας όσον αφορά την ενέργεια», εξήγησε η κυρία Λούρμαν.
Για το Βερολίνο η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη ενέργεια, καθώς όπως επεσήμανε και η κ. Λούρμαν καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα».
Πάντως, παρά τη διαφωνία για το ζήτημα, η Γερμανία δεν θα επιλέξει τη σύγκρουση με τη Γαλλία, που ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, διαβεβαίωσε.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είμαστε πλειοψηφία στην Ευρώπη. Νομίζω ότι με αυτόν τον τόπο θα πρέπει να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα», παραδέχθηκε.
«Αυτό είναι, για εμένα, επιχείρημα εναντίον του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και το ουράνιο πρέπει να έρχεται από κάπου. Δεν θα θέλαμε να είμαστε εξαρτημένοι από ενεργειακή σκοπιά από τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών», πρόσθεσε η υφυπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί έντονα την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ουρανίου στον κόσμο είναι το Καζακστάν – χώρα ιδιαίτερα φιλική στη Ρωσία -, η ίδια η Ρωσία, ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και Αφρικανικές χώρες, όπως η Ναμπίμπια.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)