Σήμερα το πρόβλημα που απασχολεί όλες τις ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως είναι η αντιμετώπιση σε ένα μελλοντικό πεδίο μάχης σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε κάθε ρόλο: επίθεσης, αναγνώρισης, στοχοποίησης, παρεμβολών κ.λπ. Το «πρόβλημα» έρχεται να ενισχύσει μια πρόταση της General Dynamics Land Systems, η οποία παρουσιάστηκε στη αμυντική σύνοδο και έκθεση AUSA που έγινε πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα συνδυασμό του μη επανδρωμένου θωρακισμένου ερπυστριοφόρου TRX της εταιρίας που κινείται με συνδυασμό μπαταριών και κινητήρα ντήζελ, το οποίο όμως φέρει τον εντυπωσιακό αριθμό των 50 μη επανδρωμένων drone (όλα έτοιμα για εκτόξευση σε δικό τους θύλακα). Τα drones είναι κατασκευής της AeroVironment, μιας αμερικανικής εταιρίας που ασχολείται αποκλειστικά με τέτοια συστήματα κάθε τύπου.
Στην συγκεκριμένη εκδοχή χρησιμοποιούνται δύο μοντέλα Switchblade της AeroVironment: Αρχικά το μοντέλο 600 με συνολικά 26, αποθηκευμένα σε δύο μπλοκ των 13 εκτοξευτήρων, και μετά το μοντέλο 300 με 24, σε δύο ομάδες των 12 εκτοξευτήρων που «κοιτούν» προς τα πίσω στο όχημα. Σαν να μην έφθαναν τα 50 drones, το θωρακισμένο έχει ένα τετρακόπτερο με ενσύρματη σύνδεση, το οποίο ανυψώνεται και προσφέρει καλύτερο πεδίο όρασης.
Τα δύο μοντέλα drone διαφέρουν σε μέγεθος και επιδόσεις. Το πιο μεγάλο, το Switchblade 600, είναι ένα σύγχρονο «περιφερόμενο πυρομαχικό» (μια πολιτικά ορθή περιγραφή ενός drone με πολεμική κεφαλή σε ρόλο καμικάζι), το οποίο έχει βάρος 15 κιλά, ηλεκτρικό κινητήρα που προσφέρει μέση ταχύτητα 110 χιλιομέτρων ανά ώρα, μπορεί να πετά για 40 λεπτά και έχει εμβέλεια έως 90 χιλιόμετρα, με κάμερα ημέρας-νυκτός στην κεφαλή. Το όνομα «switchblade» (σουγιάς) έχει δοθεί καθώς το drone εκτοξεύεται από σωλήνα και αμέσως αναπτύσσει τα πτερύγια του. Το μικρότερο Switchblade 300 είναι αντίστοιχης σχεδίασης αλλά μόλις 2,5 κιλών, με ακτίνα δράσης τα 10 χιλιόμετρα και περιπολία έως 15 λεπτά.
Το συνολικό «πακέτο» είναι ένα μη επανδρωμένο όχημα (το TRX), περιορισμένων διαστάσεων (η GLDS το προωθεί και ως σκέτη πλατφόρμα με ερπύστριες για μεταφορά φορτίου σε μονάδες πεζικού), που μπορεί να κινηθεί αυτόνομα ή ελεγχόμενα από απόσταση. Αυτό προωθείται σε ένα πεδίο μάχης, δέχεται στοιχεία στοχοποίησης-εντοπισμού μέσω δικτύου δεδομένων και εκτοξεύει το μεγάλο φόρτο του από drones, στοχεύοντας εχθρικό πεζικό, ελαφριά οχήματα, ακόμη και θωρακισμένα, άλλα drones ίσως, στοιχεία όλμων και πυροβολικού, στρατηγεία, αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών κ.λπ., έχοντας διαρκή καθοδήγηση από κάποιο απόμακρο χειριστή. Tα drone που εκτοξεύει μπορεί να περιπολούν πάνω από το πεδίο της μάχης, δίνοντας εικόνα στον χειριστή τους, οπότε μπορεί να επιλέγονται στόχοι ευκαιρίας. Έχουμε έτσι μια μεγάλη ισχύ πυρός, που μπορεί κάθε βλήμα να κινηθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, να καλύψει μεγάλες αποστάσεις και όλα αυτά χωρίς να κινδυνεύει φίλιο προσωπικό!