Η γνωστή Wall Street Journal, δημοσίευσε ένα άρθρο “ύμνο” για τις δυνατότητες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα βίντεο από τη δράση των τουρκικών Bayraktar πέρυσι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η σύγκρουση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων που κράτησε έξι εβδομάδες, απέδειξε την αξία τους και βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει εδάφη, τα οποία ήταν υπό τον έλεγχο των -υποστηριζομένων από τη Ρωσία- Αρμενίων. Τα βίντεο δείχνουν επιθέσεις σε άρματα μάχης, φορτηγά, θέσεις διοίκησης, θέσεις όλμων και εγκαταστάσεις ραντάρ.
Όλο και περισσότεροι μικροί στρατοί ανά τον κόσμο αναπτύσσουν φθηνά drones που αποδεικνύονται αποτελεσματικά εναντίον σχηματισμών τεθωρακισμένων, όντας μια νέα τακτική που αποδείχθηκε επιτυχής πέρυσι σε περιφερειακές συγκρούσεις, αλλάζοντας τη στρατηγική ισορροπία γύρω από την Τουρκία και τη Ρωσία. Τα drones που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία με προσιτή ψηφιακή τεχνολογία αποδείχτηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά εναντίον τεθωρακισμένων στόχων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας, σε μάχες που διεξήχθησαν στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν ότι ο μελλοντικός πόλεμος διαμορφώνεται από φθηνά αλλά αποτελεσματικά αεροχήματα μάχης, όσο και από ακριβότερα με την πιο τεχνολογικά προηγμένα συστήματα.
Ωστόσο το Bayraktrar, εκτός από αξιόπιστο, είναι και εξαιρετικά φθηνότερο από το MQ-9. Βέβαια, σε αντίθεση με το αμερικανικό MQ-9, το Bayraktar είναι ελαφρά οπλισμένο, με 4 πυραύλους καθοδηγούμενους από λέιζερ. Ο ραδιο-ελεγχόμενος εξοπλισμός του περιορίζει την εμβέλειά του στα 200 μίλια, περίπου το ένα πέμπτο της απόστασης που το MQ-9 μπορεί να καλύψει.
Η Κίνα, επίσης, έχει γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη χρησιμοποίησαν drones για να επιτεθούν στη Σαουδική Αραβία. Τουλάχιστον 10 χώρες, από τη Νιγηρία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν χρησιμοποιήσει drones που αγοράστηκαν από την Κίνα για να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές.
Διάφοροι στρατοί, ανάμεσά τους και ο αμερικάνικος, αναβαθμίζουν τις μεθόδους αεροπορικής άμυνας για να ανταποκριθούν στις εξελίξεις, αναζητώντας στρατηγικές για την εξάλειψη των φθηνών drones χωρίς να χρειάζεται να εξαπολύουν πυραύλους που κοστίζουν περισσότερο από τους στόχους τους.
Ενώ οι ενισχυμένες δυνατότητες της Τουρκίας θα μπορούσαν να ωφελήσουν το ΝΑΤΟ, οι εταίροι φοβούνται ότι η αυξανόμενη δύναμη του Ερντογάν (στον τομέα των drones) μπορεί να ενδυναμώσει την επιτακτική του επιδίωξη για εδαφική και γεωπολιτική επέκταση.
Cheap, missile-equipped drones are reshaping the future of warfare around the world after recent battlefield successes. "The implications are game changing." https://t.co/8GMGBRpFvM
— The Wall Street Journal (@WSJ) June 3, 2021