14.7 C
Athens
Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Γαλλίας;...

Η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Γαλλίας; Μερικές πίκρες αλήθειες για την πάρτη μας…

- Advertisement -

Πρώτη δημοσίευση 20/8/2020. Θεωρούμε πως πρέπει να αναδημοσιευτεί καθώς η παραφιλολογία με το Σαχέλ χτυπά “κόκκινο”…

Είναι το Ελλάς Γαλλία συμμαχία κάτι παραπάνω από ένα σλόγκαν; Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει επίσημα κάποια ειδική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, είμαστε απλά σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ και μέσα στην ΕΕ, όπως ακριβώς είμαστε και με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, για παράδειγμα. Σίγουρα οι ιστορικοί δεσμοί μας πάνε πολύ παλιά, από πριν τη γέννηση ακόμα του Ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Λεγεώνα πολέμησε δίπλα στο Ναπολέοντα στην εκστρατεία της Αιγύπτου, και η μετεξέλιξη τους, οι Chasseurs d’Orient (κυνηγοί της Ανατολής) μέχρι το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Η επιρροή της Γαλλικής επανάστασης γέννησε τη Φιλική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας στην Ευρώπη καταδιώχθηκαν ως Βοναπαρτιστές, και κατόπιν ενέπνευσε τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις.

Ο Γαλλικός στόλος πολέμησε στο Ναβαρίνο και κατόπιν 15.000 Γάλλοι υπό τον Nicolas-Joseph Maison εκστράτευσαν στην Πελοπόννησο καταλαμβάνοντας τα οχυρά του Ναβαρίνου, της Μεθώνης, Κορώνης, Πάτρας, και Ρίου μέσα σε ένα μήνα και εκδίωξαν περίπου 30.000 Τουρκαλβανούς. Κατόπιν κατασκεύασαν τους πρώτους δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία και σχολεία στο νέο Ελληνικό κράτος, αλλά και τις μοντέρνες πόλεις της Πύλου και της Μεθώνης. Περίπου το ένα τρίτο των Γάλλων τραυματίστηκε ή ασθένησε και περισσότεροι από 1.000 δεν επέστρεψαν ποτέ.

Το εκστρατευτικό σώμα το συνόδευε και μια επιστημονική αποστολή, όπως είχε κάνει και ο Ναπολέοντας στην Αίγυπτο, και ήταν η δεύτερη σε μέγεθος (η τρίτη ήταν στην Αλγερία). Αυτή η αποστολή έκανε τις πρώτες έρευνες στην Ελλάδα, στη Γεωγραφία και Γεωλογία, Βοτανική και Ζωολογία, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική και Γλυπτική, και οργάνωσαν τις πρώτες ανασκαφές.

Κατά τη διάρκεια του γαλλοπρωσσικού πολέμου (1870-1871) υπήρξε εθελοντικό κίνημα Ελλήνων που πολέμησαν στο πλευρό των Γάλλων. Τουλάχιστον 1.500 από την Ελλάδα και επιπλέον εθελοντές από την κοινότητα της Μασσαλίας, πολλοί εκ των οποίων πολέμησαν υπό τις διαταγές του Καρόλου Βούρβαχη που ήταν διοικητής της στρατιάς του Λίγηρα. Ακόμη, στους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και στην Κορέα πολεμήσαμε μαζί. To 1975 μας έστειλαν άμεσα τα δικά τους Mirage για να μη χαθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

Η άφιξη των πρώτων Mirage F.1CG στην Τανάγρα

Σε αυτό τον απολογισμό δεν πρέπει να ξεχαστεί και ο Ντελακρουά που ουσιαστικά είναι ο “σκηνοθέτης” της επανάστασης του ’21 για την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την μάχη των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Φυσικά σε μια Ευρώπη που όλοι πολεμήσανε με όλους, υπήρχαν και εποχές που είχαμε τις διαφορές μας με τους Γάλλους, παρά τον αμοιβαίο θαυμασμό. Για αρχή, υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που τελευταία έχουν γίνει πολύ γαλλόφιλοι, αλλά ταυτόχρονα καταφέρονται εναντίων των Φράγκων που λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι Φράγκοι κατά βάση Γάλλοι ήταν! Στον Κριμαϊκό πόλεμο οι Έλληνες πολέμησαν εναντίων των Γάλλων. Πριν την ένταξη της Ελλάδας στην Αντάντ, οι Γάλλοι δεν είχαν και μεγάλο πρόβλημα να βομβαρδίζουν τον Πειραιά, να κατασχέσουν τον Ελληνικό στόλο και γενικά να δρουν ως στρατός κατοχής. Και φυσικά η στάση τους στην Καταστροφή του 1922 είναι κάτι που δεν μπορεί να χωνευτεί, και δεν χωνεύεται…

Οι Γάλλοι είναι μια ξεπεσμένη υπερδύναμη, που όμως αντέχουν καλύτερα από ότι οι Βρετανοί για παράδειγμα, και πλέον προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία τους και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι Βρετανοί και αφήνουν οι ΗΠΑ. Δεν το κρύβουν μάλιστα. Ο Μακρόν το Φεβρουάριο σε ομιλία του δήλωσε πως ως η μοναδική πυρηνική δύναμη πλέον στην ΕΕ είναι διατεθειμένοι να εγγυηθούν την ασφάλεια (πυρηνική αποτροπή). Οι Γερμανοί φοβούμενοι μια Γαλλική ηγεμονία, αρνήθηκαν ευγενικά και δήλωσαν πως το ΝΑΤΟ αρκεί.

Η Γαλλία είναι πρωτεργάτης του Ευρωστρατού και είναι προς το συμφέρον της μια νέα Ευρωπαϊκή συμμαχία υπό την ηγεσία της, να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, στο οποίο το αφεντικό είναι οι ΗΠΑ.  Επιπλέον με παρουσία στην Ελλάδα, Κύπρο και προσεχώς στο Λίβανο έχουν όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποκλείσουν την έξοδο του Ιράν στη Μεσόγειο (και του δρόμου του μεταξιού) και να επεμβαίνουν στα δρώμενα της Μέσης ανατολής.

Η Γαλλία έχει μία στάση φιλοελληνική. Η Ελλάδα είναι χρήσιμη, αλλά και για την Ελλάδα η βοήθεια της Γαλλίας είναι αυτή τη στιγμή ανεκτίμητη. Συνεπώς υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για μια συμμαχία και στενή συνεργασία, την οποία θα πρέπει σύντομα να δούμε και όχι να περιορίζεται σε δημοσιεύματα και tweets, που δεν δημιουργούν και κάποια δέσμευση.

Το πιο σημαντικό είναι να αποφασίσει η Ελλάδα τι είδους σχέση θέλει να έχει με τη Γαλλία και τι προσδοκίες έχει. Κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν οι επιθυμίες της Γαλλίας και να γίνει μια αξιολόγηση του τι μπορεί να της προσφερθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι ήδη ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, και σύμμαχος τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ, όσο και την ΕΕ. Πόσο παραπάνω μπορεί να δεσμευτεί η Ελλάδα; Τι προσδοκίες έχουμε; Μήπως περιμένουμε ότι οι Γάλλοι θα έρθουν να καθαρίσουν για εμάς και εμείς θα παρακολουθούμε το θέαμα από τον καναπέ μας; Και με τι αντάλλαγμα; Δυο Belharra και δύο ντουζίνες Rafale; Μόνο; Οι Belharra και τα Rafale μας κάνουν πελάτες, όχι συμμάχους. Καλώς ή κακώς οι συμμαχίες δεν σφραγίζονται με τιμολόγια και δελτία αποστολής, αυτά είναι τα κερασάκια. Οι συμμαχίες σφραγίζονται με ιδρώτα στην ειρήνη και αίμα στον πόλεμο.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας ίδρυσαν τη Δηλιακή συμμαχία, η οποία ήταν μια συμμαχία που πολέμησε τους Πέρσες και τους κυνήγησε στα άκρα της Μεσογείου. Κατόπιν οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι είναι πιο άνετο να πληρώνουν σε ασήμι τη συνδρομή τους, παρά να εκστρατεύουν. Αυτό οδήγησε στην Αθηναϊκή ηγεμονία. Όσοι εκστράτευαν παρέμειναν σύμμαχοι, οι υπόλοιποι έγιναν υποτελείς.

Μια συμμαχία και μια φιλία έχει και υποχρεώσεις. Όλοι χαρήκαμε όταν μέσα στην κρίση είδαμε τις φρεγάτες μας δίπλα στο Tonnerre και τα Rafale να πετάνε από την Κύπρο στην Κρήτη. Κάποιοι όμως είχαν μια πίκρα στο στόμα.

Οι Γάλλοι είναι εδώ. Εμείς που είμαστε όταν οι Γάλλοι ζητούν τη βοήθεια μας; Ποια ήταν η στάση μας μόλις πριν από λίγους μήνες που οι Γάλλοι παρακάλεσαν για βοήθεια στο Μάλι και τις χώρες του Σαχέλ; Τους Ισλαμιστές πολεμούν, για να μην αποσταθεροποιηθεί η Νιγηρία των 200 εκατομμυρίων κατοίκων και οι γειτονικές χώρες. Αν δεν νικηθούν οι Ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αφρική και την Ασία, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ευρώπη, και τα δικά μας σπίτια θα είναι στη πρώτη γραμμή. Επίσης, η μετανάστευση δεν θα σταματήσει με “επαναπροωθήσεις” στο Αιγαίο, αλλά με σταθεροποίηση της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Όταν οι Γάλλοι πάνε στο Κονγκό, στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία, στη Λιβερία, στο Σινά, στο Ιράκ και στο Λίβανο, είναι κακοί ιμπεριαλιστές και καπιταλιστές και όταν έρχονται στην Κρήτη και την Κύπρο είναι καλοί;

Είναι διατεθειμένη η Ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις; Γιατί αυτός είναι ο μόνος πραγματικός λόγος. Το κόστος μιας αποστολής στο εξωτερικό μπορεί να κρατηθεί χαμηλά και τα στελέχη του στρατού θα άρπαζαν μια τέτοια ευκαιρία από τα μαλλιά. Κάποιοι θα πήγαιναν δωρεάν, αρκεί να τους τάιζαν. Και όσοι είναι αντίθετοι σε τέτοια συμμετοχή, μάλλον ακολουθούν λάθος επάγγελμα, και μάλλον θα τους ταίριαζε καλύτερα μια θέση σε κάποιο υπουργείο να βάζουν σφραγίδες.  Επίσης είναι αστείο το επιχείρημα ότι αν στείλουμε 400-500 άτομα σε διεθνείς αποστολές, τότε επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα της άμυνας της χώρας.  Τα οφέλη είναι προφανή, πέρα από τα πολιτικά και διπλωματικά, τα στελέχη αποκτούν εμπειρίες, μαθαίνουν νέες τακτικές, και χτίζουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους συμμάχους. Δυο λοχαγοί σήμερα στο Μάλι, αύριο θα είναι δύο αρχηγοί επιτελείων. Η συνεργασία μεταξύ τους θα είναι πολύ καλύτερη από ότι σήμερα.

Η ομάδα G5 Sahel αποτελούμενη από τις Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νιγηρία συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό εκστρατευτικό σώμα (Takuba Task Force) στο οποίο συμμετέχουν πέρα από τους Γάλλους και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έντονα πολεμοχαρή και ιμπεριαλιστικά, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Μέχρι και η Εσθονία με το δείγμα από στρατό που έχει! Και οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που είναι; Είναι απαραίτητες για την φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά μάλλον στη Σουηδία και την Εσθονία τους… περισσεύουν, και αυτοί έχουν τη Ρώσικη αρκούδα δίπλα τους, όχι αυτούς που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους Κούρδους γιδοβοσκούς.


Το όφελος της αποστολής δυνάμεων είναι απείρως μεγαλύτερο από το όποιο κόστος. Θα πρέπει άμεσα η Ελληνική κυβέρνηση να ενημερωθεί για τις ελλείψεις του εκστρατευτικού σώματος και να εξετάσει πως μπορεί να βοηθήσει. Πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα εναέρια μέσα και ειδικά σε αποστολές μεταφοράς τραυματιών (Medevac). Μάλιστα πρόσφατα είδαμε και βίντεο ενός επιθετικού ελικοπτέρου Tiger να αναγκάζεται να αναλάβει αυτό το ρόλο, αυτοσχεδιάζοντας.

Βίντεο: Η διάσωση καταρριφθέντων πιλότων Gazelle στο Μαλί στα σκέλη ελικοπτέρου Tiger…

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει έναν αριθμό από ελικόπτερα NH90 που κάθονται. Θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει στη Γαλλική πλευρά ότι είναι στη διάθεση της, αλλά το ταμείο είναι μείον. Αν η Γαλλία μπορούσε να τα φέρει σε πτητική κατάσταση και να τα υποστηρίζει σε ανταλλακτικά, όπως υποστήριζαν οι ΗΠΑ τις Ελληνικές ντακότες στην Κορέα, η Ελλάδα θα διέθετε με χαρά πληρώματα και προσωπικό εδάφους.    

Η Γαλλία πουλάει οπλικά συστήματα όπως η Ελλάδα ροδάκινα. Θα ήταν ωφέλιμο για την Ελλάδα να συνάψει μια συμμαχία με μια χώρα μόνο γιατί αγοράζει πολλά ροδάκινα; Οι καλύτεροι πελάτες μας πάντως είναι οι Ιταλοί, Τούρκοι και Γερμανοί. Όλοι τους σύμμαχοι μας… Μια συμμαχία όμως με πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα κάναμε μόνο με κάποιους διατεθειμένους, όχι μόνο να αγοράσουν τα προϊόντα μας, αλλά να μοιραστούν τις ίδιες κακουχίες με μας. Ίσως να το κάναμε αν τους χρειαζόμασταν, δηλαδή αν θέλαμε να τους εκμεταλλευτούμε για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά να τους αφήσουμε στην άκρη μόλις εκπληρώσουν την αποστολή τους, αλλά πρέπει να είναι κατανοητό ότι αυτή δεν είναι μια πραγματική συμμαχία, αλλά μια συνδιαλλαγή.

Αντί να εγκαλείται η Ελληνική κυβέρνηση για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων της αγοράς των Belharra, που δήθεν επηρεάζουν τη Γαλλική φιλία, μήπως θα έπρεπε να αναρρωτηθούμε αν είμαστε περισσότερο άξιοι για μια τέτοια φιλία από ότι οι Εσθονοί για παράδειγμα;

Όπως έδειξε και ο Μακρόν, ένα tweet που κοστίζει μόνο λίγα λεπτά της ώρας μπορεί να έχει τεράστια επίδραση. Έστειλε ποτέ ένα τέτοιο η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζοντας την Takuba Task Force; Πόσο δύσκολο θα ήταν να γράψουν στα γαλλικά κάτι σαν ”Η σκέψη μας είναι μαζί σας, σε εσάς τους ήρωες που κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες βοηθάτε τους φίλους μας στην περιοχή, για να έχουμε εμείς λιγότερα προβλήματα. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή σας και ασφαλή επιστροφή στα σπίτια σας”. Πόσο δύσκολο θα ήταν να στείλουμε μερικούς τσολιάδες να παρελάσουν την 14η Ιουλίου; και όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και στη Μασσαλία, την πρώην αποικία. Η κίνηση είναι αυτή που μετράει σε ένα φίλο, και όχι να αγοράζεις από αυτόν προϊόντα και υπηρεσίες.   

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

93 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
93 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στη… βασιλόπιτα του Τραμπ, η Τουρκία παίρνει την Συρία; Τι έλεγε η “ΠΤΗΣΗ” από πέρυσι

Ατελειώτος είναι ο σχολιασμός για τα όσα είπε χθες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Φλόριντα. Μετά τις έμμεσες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συρία, καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής

19
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Ιανουαρίου 1918: Τα «14 Σημεία» του προέδρου...

0
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον (Woodrow Wilson) σε ομιλία του στο Κογκρέσο ανακοινώνει αυτό που αργότερα ονομάστηκε «τα 14 Σημεία», μια από τις...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Στη… βασιλόπιτα του Τραμπ, η Τουρκία παίρνει την Συρία; Τι έλεγε η “ΠΤΗΣΗ” από πέρυσι

Ατελειώτος είναι ο σχολιασμός για τα όσα είπε χθες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Φλόριντα. Μετά τις έμμεσες...

ΠΤΗΣΗ Podcasts: Πως έγινε η αναβάθμιση των πυραυλακάτων Combattante και τι μας δίδαξε

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας είναι η ανανέωση του στόλου του Πολεμικού...

Τι είδαν από νέα όπλα τα Επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας στο κλείσιμο του 2024

Σημαντική ήταν η προσέλευση των αμυντικών εταιρειών στα γενικά επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας, το Δεκέμβριο που μας πέρασε με στόχο την παρουσίαση τόσο των...