Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε εντολή για την απόσυρση 10,000 σχεδόν Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία μέχρι τον Σεμπτέμβριο. Η κίνηση θα έχει σημαντική επίπτωση στους σχεδιασμούς τόσο σε εθνικό επίπεδο σε μια χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα σε επίπεδο συμμαχικών σχεδιασμών.
Ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας – Εν αναμονή της αντίδρασης των ΗΠΑ
Ερωτηθέντες, εκπρόσωποι του Πενταγώνου σχετικά με την πρόθεση του προέδρου, δήλωσαν άγνοια για οποιοδήποτε σχεδιασμό. Ωστόσο η Wall Street Journal επέμενε επικαλούμενη ανώνυμες στρατιωτικές πηγές.
H πτώση της οροφής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο γερμανικό έδαφος από τις 34,500 που είναι σήμερα στις 25,000 τόσο ξαφνικά θέτει ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για τη σημασία της χώρας στους ΝΑΤΟϊκού αμυντικούς σχεδιασμούς αλλά και στη σημασία της Γερμανίας ως εκπαιδευτικό κέντρο που με όροφή τις 25 χιλιάδες πολλά εκπαιδευτικά σενάρια καθίστανται αδύνατα.
Το πρακτορείο Reuters αναμετέδωσε και αυτό την είδηση αποκαλύπτοντας πως τα 9,500 άτομα από το Αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό θα μετακινηθούν στην Πολωνία μεταδίδοντας, μάλιστα, αντίδραση γερουσιαστή των Δημοκρατικών στην επιτροπή Άμυνας που χαρακτήρισε την κίνηση “μικρόψυχη και παράλογη”.
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αποτυγχάνουν να καλύψουν το κενό ηγεσίας στην ευρωπαϊκή άμυνα
Αμερικανοί επίσημοι και αρχές όπως η EUCOM αρνήθηκαν να σχολιάσουν ενώ απόστρατοι διοικητές χαρακτήρισαν την πράξη -αν τελικά εφαρμοστεί- “κολοσσιαίο σφάλμα” αλλά πληροφορίες που κυκλοφορούν έγκυρα έντυπα κάνουν λόγο ακόμα και για συγκεκριμένες μονάδες, όπως Μοίρες μαχητικών F-16 και μονάδες υποστηρίξεως. Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ στη Γερμανία είναι η αεροπορική βάση στο Ramstein, που υπoστηρίζει τα θέατρα επιχειρήσεων στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Στουτγάρδη, έδρα των EUCOM και AFRICOM και το Grafenwöhr, που συγκεντρώνει χιλιάδες προσωπικού και των οικογενειών τους.
Για χρόνια, από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία ήταν κρίσιμος παίκτης στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, αποτελώντας έδρα μονάδων και χώρο συγκέντρωσης ανδρών και υλικού, εκπαιδευτικό κέντρο και προορισμό εναλλαγής δυνάμεων από το μητροπολιτικό έδαφος. Ακόμα και σε πρόσφατες ασκήσεις και κρίσεις οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούσαν άνετα να μετακινήσουν μέχρι και 50,000 προσωπικού σε λίγες ώρες.
Defender Europe 20: Τεστ αντοχής των ΗΠΑ για μια στρατιωτική κρίση στην Ευρώπη
Η αμερικανικές δυνάμεις μειώθηκαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όπως ήταν φυσικό, αλλά η ανανεωμένη ρωσική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη και κυρίως η κίνηση ενσωμάτωσης της Κριμαίας το 2014 άλλαξε το κλίμα επαναφέροντας τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ σε εγρήγορση. Τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο μετακίνησε ξανά μονάδες και οργάνωσε ασκήσεις ετοιμότητας στα ανατολικά σύνορα. Οι κινήσεις Τραμπ, αν υλοποιηθούν, αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα σε αυτήν την προσπάθεια.
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ δεν είναι, ωστόσο, κεραυνός εν αιθρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Γερμανία “τζαμπατζή” της Άμυνας, κατηγορώντας τη ότι έχει μεγάλα ευεργετήματα χωρίς να συνεισφέρει σε βαθμό ανάλογο του μεγάθους και της δύναμής της. Η πρόταση απόσυρσης 9,000 ατόμων τουλάχιστον ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν έχει σχέση με το πρόσφατο κακό κλίμα στις Αμερικανο-Γερμανικές σχέσεις. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η μετακίνηση εντός τριμήνου τόσων χιλιάδων προσωπικού και των οικoγενειών τους θα αποτελέσει άθλο οργανωτικότητος και θα φέρει το προσωπικό στα όριά του.
Ας σημειωθεί πως δεν είναι και η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί με άμεση απόσυρση δυνάμεων από ένα μέτωπο. Τον Δεκέμβριο του 2018 η απειλή απόσυρσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία προκάλεσε την παραίτηση του τότε υπουργού Αμύνης, Jim Mattis για λόγους ευθιξίας. Παρόλα αυτά, ενάμισυ έτος μετά οι στρατιώτες είναι ακόμα στις θέσεις τους.