Η Τουρκία εμφανίστηκε να κρατά από το χεράκι το παιδί-Ελλάδα, σε εικόνα ενημερωτικού αρχείου του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας για οδηγίες προς τους πολίτες για μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό Covid-19.
Το αρχείο παρουσιάζει σκίτσα με ανθρώπους σε καθημερινές συναναστροφές και δίνει πληροφορίες σε 16 γλώσσες για την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και μέτρων κοινωνικής προστασίας αλλά παραβλέπει την σημαντικότερη γλώσσα: την γλώσσα της επικοινωνίας.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μια γυναίκα με την τουρκική σημαία να κρατά από το χέρι ένα παιδάκι με την ελληνική ενώ συνομιλούν με έναν άνδρα με την κινεζική σημαία. Άλλοι άνθρωποι στην εικόνα αντιπροσωπεύουν άλλες χώρες και ομιλούμενες γλώσσες στη Γερμανία αλλά η παρουσίαση της Τουρκίας ως μητέρας της Ελλάδας δημιούργησε αλγεινούς συνειρμούς, όχι μόνο για την κακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών-που πυροδότησε πολεμικό κλίμα στον Έβρο πριν λίγους μήνες και εξελίσσεται ακόμα στο ανατολικό Αιγαίο- αλλά και για τη στάση των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού: η Ελλάδα υπήρξε μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες και η αντίδραση κυβέρνησης, κρατικών υπηρεσιών και πληθυσμού ήταν υποδειγματική αντίθετα με την μυστικοπάθεια και αργή αντίδραση της Τουρκίας.
Γκάφα γερμανικού υπουργείου Υγείας – Σκίτσο παρουσιάζει την Ελλάδα ως παιδί της Τουρκίας https://t.co/lHdluitg2O
— Vassilis Nedos (@NedosVassilis) April 27, 2020
Ο πολιτικός συντάκτης κ. Βασίλης Νέδος σε ανάρτησή του στο Twitter που μεταδόθηκε στην εφημερίδα “Kαθημερινή” το χαρακτήρισε “γκάφα” αλλά οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε σε διεθνές επίπεδο ήταν μεγάλη και χαρκτηρίστηκε από αντίληψη για πόλεμο προπαγάνδας ως ειρωνικά σχόλια ακόμα και από τους ίδιους τους Τούρκους.
Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως δεν υπάρχει κάποιο “μυστικό σχέδιο” πίσω από την εικόνα αλλά πρόκειται απλά για μια αδέξια και απαίδευτη ενέργεια κάποιου κρατικού υπαλλήλου ή γραφίστα κατά τη δημιουργία της εικόνας, καθώς ακόμα και η σημαία της Πολωνίας λίγο πιο πέρα στο ίδιο σκίτσο είναι τοποθετημένη ανάποδα και μοιάζει με τη σημαία της Ινδονησίας.
Πάντως, το ενημερωτικό φυλλάδιο, διαθέσιμο στα αραβικά, τα βοσνιακά-κροατικά-σέρβικα, τα κινεζικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα κουρδικά, τα παστούν, τα περσικά, πολωνικά, ρουμανικά, ρώσικα, ισπανικά και τούρκικα δεν περιλαμβάνει και τους Ινδονήσιους και δείχνει κακή προετοιμασία από μέρους του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας που κατέβασε την ανάρτηση.
Τουρκία-Covid-19: Στους 2.706 οι νεκροί, 106 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Το περιστατικό δείχνει τη σημασία των Social Media στην πολιτική και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στις διεθνείς σχέσεις μιας χώρας, ακόμα και από τη Γερμανία που θεωρείται από πολλούς ακόμα υπόδειγμα ορθής προετοιμασίας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.
Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Θα αναμένουμε μια αντίδραση σε διπλωματικό επίπεδο -έστω και επικοινωνιακά- για να μην μείνει το περιστατικό χωρίς απάντηση. Ίσως έτσι να είναι κάποιοι κρατικοί λειτουργοί πιο προσεκτικοί στο μέλλον.
Πηγή