Καθώς αυξάνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο και οι επιθέσεις αλλά και απειλές εκ μέρους του Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αυξήσει τη ναυτική του παρουσία στην περιοχή.
Πριν μία εβδομάδα περίπου, Άγγλοι βασιλικοί Πεζοναύτες είχαν καταλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έπλεε ανοιχτά του Γιβραλτάρ και υποτίθεται ότι επρόκειτο να προσπαθήσει να σπάσει το εμπάργκο στην Συρία.
Το Ιράν φυσικά το αρνήθηκε αυτό μετά βδελυγμίας και απεναντίας απείλησε με αντίποινα. Πράγματι πριν λίγες μέρες πλοιάρια της Φρουράς της Επανάστασης επιχείρησαν να καταλάβουν με την σειρά τους βρετανικό δεξαμενόπλοιο που έπλεε στον Περσικό με την κατηγορία ότι είχε παραβιάσει τα ιρανικά χωρικά ύδατα.
Ωστόσο το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο έτυχε και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση με την βρετανική φρεγάτα HMS Montrose που προσέγγισε και απώθησε του Ιρανούς.
Άγγλοι πεζοναύτες καταλαμβάνουν ιρανικό τάνκερ που θα έσπαγε το συριακό εμπάργκο
Μετά την κλιμάκωση αυτή λοιπόν, το βασιλικό Ναυτικό αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή με την αποστολή ενός αντιτορπιλικού Type 45, του HMS Duncan. Πρόκειται για σημαντικά ισχυρότερη ναυτική μονάδα σε σχέση με την κλάσης Duke HMS Montrose και σαφώς πολύ βαρύτερα οπλισμένη.
Το θέμα είναι ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε σκωπτικά και ειρωνικά σχόλια από τους ίδιους τους Βρετανούς που θεωρούν ότι πλέον ότι όλος ο αγγλικός στόλος βρίσκεται στον Περσικό.
H ειρωνεία έγκειται σαφώς στις εξαιρετικά χαμηλές διαθεσιμότητες και τεχνικά προβλήματα που βασανίζουν όλα σχεδόν τα πλοία του βασιλικού Ναυτικού ενώ ειδικά τα αντιτορπιλικά Type 45 είχαν εξελιχθεί σε σκάνδαλο πέρυσι όταν διέρρευσε ότι λόγω προβλημάτων με τους κινητήρες τους πέρασαν (πολύ) λίγες μέρες στην θάλασσα και τις περισσότερες ήταν δεμένα στους ναυστάθμους τους.
Βασιλικό Ναυτικό: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…»
Πάντως εκτός από τα δυο αυτά πλοία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σταθμευμένα στην περιοχή επί μονίμου βάσεως τέσσερα ναρκοθηρευτικά καθώς και ένα βοηθητικό πλοίο.
Περίπου 15 με 30 δεξαμενόπλοια με σημαία Βρετανίας και άλλα μεγάλα πλοία βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο σε καθημερινή βάση. Μεταξύ ενός και τριών περνούν από το Στενό του Ορμούζ κάθε 24 ώρες σύμφωνα με το Sky News.