Του Γεωργίου Μαραγκόπουλου
Ο Τιτάνας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλανητικά σώματα του Ηλιακού μας συστήματος και αυτό για πολλούς λόγους. Ανακαλύφθηκε το 1665 από τον Christiaan Huygens. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο από τους 62 δορυφόρους του Κρόνου, είναι μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα και τον Ερμή, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό μας σύστημα μετά τον Γανυμήδη του Δία και είναι μεγαλύτερος από την Σελήνη κατά 50%, ενώ έχει 80% περισσότερη μάζα.
Όσον αφορά το πλανητικό σύστημα του Κρόνου είναι 18ος δορυφόρος σε απόσταση από τον Κρόνο, αν και είναι ο 6ος δορυφόρος του Κρόνου που έχει σφαιρικό σχήμα. Ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής γύρω από τον Κρόνο είναι 16 ημέρες, ακριβώς όσο και η ημέρα του Τιτάνα. Αυτό γιατί η βαρυτική αλληλεπίδραση με τον Κρόνο έχει κάνει τον δορυφόρο να έχει την ίδια πλευρά μονίμως στραμμένη προς τον πλανήτη. (Συγχρονισμός δορυφόρου) Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συμβαίνει και με το δίδυμο Σελήνης Γης. Η διάμετρος του πλανήτη είναι 5.149,5 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα του είναι τα 5,57 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία όμως του Τιτάνα είναι ο ίδιος ο Πλανήτης. Καταρχάς πρόκειται για ένα δορυφόρο με εξαιρετικά πυκνή ατμόσφαιρα. Η σύνθεση της ατμόσφαιρας αποτελείται κυρίως άζωτο, και σύννεφα από αιθάνιο και μεθάνιο. Υπάρχουν όμως και ποσότητες οργανικών αερίων και μάλιστα αρκετά περίπλοκων μορίων που ευθύνονται για την εξαιρετικά ομιχλώδη και αδιαφανή πορτοκαλί ατμόσφαιρα. Πρόκειται για την πιο χημικά πολύπλοκη ατμόσφαιρα του ηλιακού μας συστήματος. Η επιφάνεια του πλανήτη είναι ένα μείγμα ανόργανων υλικών και πάγου, ενώ ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, ο πλανήτης ίσως έχει ένα τεράστιο υπόγειο ωκεανό. Κάτω από τον ωκεανό υπάρχει ένα παχύ στρώμα πάγου, ενώ ο πυρήνας αποτελείται από ενυδατωμένο πυριτικό άλας.
Πρόκειται για ένα δορυφόρο που πάντοτε δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά. Από τότε που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα υπήρχε πάντοτε η υποψία ότι φιλοξενεί ζωή. Η αποστολή της NASA Cassini πριν από λίγα χρόνια προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα για τον Τιτάνα όπως και έγινε. Όμως για κάθε απάντηση δημιουργούνταν δεκάδες νέα ερωτήματα.
Έτσι λοιπόν η NASA επέλεξε πρόσφατα να εξερευνήσει τον Τιτάνα ακόμη περισσότερο με το quadcopter drone Dragonfly. Η αποστολή θα εκτοξευτεί το 2026 και αναμένεται να φτάσει στον Τιτάνα το 2034. Επειδή όμως η ατμόσφαιρα του Τιτάνα δεν επιτρέπει την χρήση ηλιακών συσσωρευτών, το όχημα θα κινείται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων (Radioisotope Thermoelectric Generator – RTG) ισχύος 70 watt, ενώ το βάρος του θα είναι 450kg. Θα μπορεί να πετά με ταχύτητες ανάμεσα 10 χλμ και 35 χλμ την ώρα, σε ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων από την επιφάνεια.
Ο Γιώργος Μαραγκόπουλος είναι μηχανικός Μέλος του ΤΕΕ, B.Eng (Hons) Manufacturing with Management, M.Sc in Competitve Manufacturing