Σε μια “πρωτοφανή” δήλωση προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πατ Σάναχαν σύμφωνα με την δημοσιογράφο Κατερίνα Σώκου, παραλληλίζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με το σημερινό περιστατικό παραλίγο σύγκρουσης αμερικανικού και ρωσικού πλοίου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Acting Defense Secretary Shanahan says that incident between American and Russian ships "very similar" to Turkish aggression in EastMed and the Aegean, would "caution against tying the two but unsafe and unprofessional acts will not deter us from conducting our operations"
— Katerina Sokou (@KaterinaSokou) June 7, 2019
Για να κατανοήσουμε τη σημασία του παραλληλισμού από έναν από τους κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, μοιάζει πολύ με αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπου ένας ισχυρός (στην περίπτωσή μας η Τουρκία), επιχειρεί να επιβάλει ακόμη και δια της βίας τα συμφέροντά της επί ενός ανίσχυρου όπως η Κύπρος.
Στις Κινεζικές θάλασσες, ο ισχυρός είναι η Κίνα και ο ανίσχυρος οι υπόλοιπες χώρες (όπως η Ταϊβάν) που ερίζουν για “βραχονησίδες” ο έλεγχος των οποίων όμως αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για τον έλεγχο της τεράστιας ναυσιπλοΐας που διέρχεται από την περιοχή, αλλά και πιθανά μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Στην εξίσωση πρέπει φυσικά να προστεθεί και η στρατηγική αξία του ελέγχου της ευρύτερης περιοχής, που οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να περάσει στα χέρια του Πεκίνου.
Η Ουάσιγκτον λοιπόν, ηθελημένα ή όχι (κατά τη γνώμη μας, το πρώτο), δεν θα ήθελε να δημιουργήσει προηγούμενο με την Τουρκία να αποκτά (παράνομα) τον πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας κατά αυτό το τρόπο στη Κίνα (ή οποιονδήποτε άλλο) την “δικαιολογία” να πράξει κάτι ανάλογο.
Επομένως η δήλωση Σάναχαν έχει ύψιστη σημασία, δεδομένου πως για πρώτη φορά οι ΗΠΑ εξισώσουν την κατάσταση στις Κινεζικές θάλασσες με αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός πως το “εχθρικό” σκάφος ήταν ρωσικό και όχι κινέζικο, δεν έχει ουσιαστικά καμία σημασία.