Στις 30 Απριλίου 1961 μπήκε σε υπηρεσία το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-19. Επρόκειτο για ένα υποβρύχιο του Σχεδίου 658 ή κλάση Hotel κατά την ονοματοδοσία του NATO και ήταν το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Σοβιετικής Ένωσης με την ικανότητα να βάλλει βαλλιστικούς πυραύλους.
Το Κ-19 μπορούσε να φέρει και να βάλλει (όχι όμως από κατάδυση αλλά από την επιφάνεια) τον βαλλιστικό πύραυλο μικρής εμβέλειας (SRBM) R-13 ενώ αργότερα κατά την διάρκεια προγράμματος αναβάθμισης εξοπλίστηκε ώστε να μπορεί να φέρει και να βάλλει τον διπλάσιας εμβέλειας R-21.
To συγκεκριμένο υποβρύχιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλη του η ιστορία όσον αφορά την ασφάλεια και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων, ήταν το ακριβώς αντίθετο από τα αμερικάνικα αντίστοιχα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, την ταχύτατη εξέλιξη των οποίων υποτίθεται ότι αποσκοπούσε να ανατρέψει.
Από την περίοδο της ναυπήγησής του μέχρι όλη του την επιχειρησιακή διαδρομή, συνέβησαν πάρα πολλά ατυχήματα και συμβάντα ασφαλείας, πολλά από τα οποία θανατηφόρα και μάλιστα πολύνεκρα.
Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει πολύ κακή φήμη στο πλήρωμά του που το αποκαλούσαν «Χιροσίμα», ως μία σύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στις οποίες εκτίθεντο από τον προβληματικής σχεδίασης κι υλοποίησης πρώτης γενιάς πυρηνικό του αντιδραστήρα.
Περιέργως, το υποβρύχιο δεν βυθίστηκε σε κάποιο από τα πολλά ατυχήματα που σημειώθηκαν σ’ αυτό και αποσύρθηκε με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου αφού μάλιστα είχε περάσει από τρία προγράμματα αναβάθμισης εν τω μεταξύ.
Φυσικά κανείς δεν έμαθε ποτέ τίποτα για όλα αυτά τα περιστατικά ασφαλείας κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λόγω της ασφυκτικής λογοκρισίας που επέβαλε το καθεστώς με αποτέλεσμα την απόκρυψη επί σειράς ετών των ατυχημάτων και των νεκρών αυτών.
Η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη του συγκεκριμένου υποβρυχίου έγινε ταινία το 2002 με τον τίτλο K-19: the widowmaker και πρωταγωνιστές τους Χάρισον Φορντ και Λίαμ Νίσον, αν και για την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ένα «ιδιωτικό» υποβρύχιο κλάσης Juliet προκειμένου να αναπαρασταθεί το πραγματικό K-19.
Πρώτη δημοσίευση 30/4/2018