Η πολυαναμενόμενη άφιξη των πρώτων ελαφρά εξοπλισμένων – αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στην Ελλάδα, θα γίνει μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) που παραβρέθηκε χθες στο Λιτόχωρο Πιερίας, με αφορμή τη διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά από Ελληνικά και Αμερικανικά Apache, σε συνεργασία με ελικόπτερα Blackhawk και Chinook, τα οποία ανήκουν στο σύνολο τους στη μονάδα 6-17CAV (6th Squadron, 17th Cavalry Regiment, 4th Combat Aviation Brigade).
Το προσωπικό άλλωστε της συγκεκριμένης μονάδας γνωρίζει καλά τα Kiowa Warrior καθώς πετούσε παλαιότερα με αυτά. Οι Αμερικανοί χειριστές του 6-17CAV, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το συγκεκριμένο τύπο, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι αποσύρθηκε από υπηρεσια στις ΗΠΑ όχι λόγω παλαιότητας αλλά εξαιτίας των δραστικών οικονομικών περικοπών που επιβλήθηκαν στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.
ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα «Εκσυγχρονισμός των AH-64A+» και «Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior»
Στην ουσία η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ αναγκάστηκε να «αποχωριστεί» τα Kiowa Warrior τα οποία εκτέλεσαν άψογα πλήθος αποστολών τα τελευταία 15 χρόνια στο θέατρο επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Και αυτό παρά την άφιξη στις μονάδες του ικανότερου AH-64D Apache αλλά και την είσοδο σε υπηρεσία νεότερων τεχνολογιών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέχουν ικανότητα αναγνώρισης σε τακτικό επίπεδο.
Τα χαμόγελα και στις δύο πλευρές περίσσευαν στη χθεσινή άσκηση ενώ η στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της 1ης ΤΑΞΑΣ και της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, ενισχύει τις προοπτικές για την άμεση και ταχεία επιχειρησιακή αξιοποίηση των Kiowa Warrior μετά την παραλαβή τους από τη χώρα μας.
Όπως έχουμε τονίσει σε αναφορές μας τους προηγούμενους μήνες τα Kiowa Warrior αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την κάλυψη αναγκών αναγνώρισης και επιτήρησης τόσο στη ζώνη ευθύνης του Δ ΣΣ αλλά και στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου όπου αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα της ΑΣΔΕΝ να επιτηρεί αποτελεσματικά εκτεταμένες νησιωτικές περιοχές. Τα ελικόπτερα μπορούν να επιχειρούν τόσο από προετοιμασμένες όσο και από προκεχωρημένες θέσεις με ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης ενώ το «αποτύπωμα» τους είναι μικρό σε οτι αφορά την εφοδιαστική γραμμή ΔΜ.
Ρόλο επίσης μπορούν – και πρέπει να έχουν – στη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς είναι σε θέση να μεταφέρουν μικρές ομάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύτητα και μικρό ίχνος στα ραντάρ, στην περιοχή του στόχου τους. Επιπλέον με την ικανότητα χρήσης ατρακτιδίων πολυβόλων των 0,50in, ρουκέτες των 2,75in και βλήματα AGM-114K Hellfire είναι ικανά να παρέχουν πυρά με χειρουργική ακρίβεια εναντίον επιλεγμένων εχθρικών στόχων ενώ θα μπορούσαν να δράσουν στο Αιγαίο και τον Έβρο και ως “κυνηγοί” εχθρικών επιθετικών ελικοπτέρων όπως το T-129.
OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι η απόκτηση 70 μονάδων με κόστος που δεν ξεπέρασε τα 44.156.061 δολάρια αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια εξαιρετικά συμφέρουσα αγορά, η οποία επετεύχθη με προσπάθειες που κατέβαλε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και η ηγεσία του ΥΕΘΑ σε διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ όπου και τέθηκαν οι ελληνικές απαιτήσεις και τα σχετικά αιτήματα.
Πρακτικά η αγορά τόσο μεγάλου αριθμού μονάδων γίνεται με ελάχιστο κόστος για την Ελλάδα ενώ σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε οτι συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς, αρχικής υποστήριξης και εκπαίδευσης των πληρωμάτων των ελικοπτέρων.
Υπενθυμίζουμε οτι τα 36 Kiowa Warrior θα αποκτηθούν από τον ΕΣ με πλήρη διαμόρφωση συστημάτων και οπλισμού και θα γίνουν άμεσα επιχειρησιακά με την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC: Initial Operational Capability) να επιτυγχάνεται εντός του 2019.
Άλλα 24 έχουν απλούστερη διαμόρφωση με έναν αντί για τρεις ασυρμάτους και θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση πληρωμάτων και τα υπόλοιπα 10 θα εξυπηρετήσουν για την υποστήριξη με ανταλλακτικά στον υπόλοιπό στόλο.
Στο επόμενο τεύχος της ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019) ανάμεσα στα πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπως πιστεύουμε άρθρα, περιλαμβάνεται και ένα ρεπορτάζ επί τόπου για τα κροατικά Kiowa Warrior. Η Κροατία ήταν η πρώτη χώρα που παρέλαβε OH-58D και μάλιστα τα αξιοποίησε άμεσα, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της εκπαίδευσης. Στο άρθρο περιλαμβάνονται πολλές απαντήσεις για θέματα που έχουν ανακύψει και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να απαντηθούν από την παραμονή της παραλαβής των ελικοπτέρων από την Αεροπορία Στρατού. Μην χάσετε λοιπόν το τεύχος μας που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019.