20.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕπιβεβαίωση Π&Δ! Έκθεση Πενταγώνου προς Κογκρέσο: «Η Τουρκία ρισκάρει να μείνει εκτός...

Επιβεβαίωση Π&Δ! Έκθεση Πενταγώνου προς Κογκρέσο: «Η Τουρκία ρισκάρει να μείνει εκτός F-35 αν πάρει S-400»

- Advertisement -

To μη διαβαθμισμένο μέρος της έκθεσης του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο όπου περιγράφονται οι προοπτικές των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας σε σχέση με το F-35 διέρευσε στον τύπο κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα.
Σε πρώτη φάση επιβεβαιώνεται η θέση και η στάση που είχαμε υιοθετήσει εξ αρχής ως Π&Δ για το θέμα των F-35 σε σχέση με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Από την αρχή είχαμε επισημάνει και εκθέσει αναλυτικά για ποιους λόγους θα ήταν εν ολίγοις αδύνατο οι ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία F-35 και ταυτόχρονα να ανεχτούν την αγορά εκ μέρους της των S-400.
Αν και η θέση αυτή της Π&Δ λοιδορήθηκε από πολλούς, κάποιες φορές με μία κάποια επιχειρηματολογία αλλά συνήθως με απίθανα στοιχεία επιπέδου «να δείτε ότι στο τέλος θα τα πάρουν», φαίνεται ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την ταυτόχρονη κατοχή αυτών των δυο συστημάτων είναι 100% αληθινά.

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες


Σύμφωνα με την μη διαβαθμισμένη περίληψη δύο σελίδων που προετοιμάστηκε για τα μέλη του Κογκρέσου και διέρευσε στον τύπο, όπως μεταδίδει το Bloomberg News, «παρόλο που η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο αεροσκάφος F-35 από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως έναν από τα 8 συνεταίρους αν επιμείνει να προχωρήσει με την αγορά των S-400».
Στην έκθεση αναφέρεται επιπλέον ότι «Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια κι επανειλημμένα ότι έχει υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια του συστήματος S-400 με προοπτική αρχικών παραδόσεων ακόμα και από τον Ιούλιο του 2019.»
Επιπλέον τονίζεται ότι «Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά κι εξαρτήματα για το αεροσκάφος για όλες τις παραλλαγές και όλους τους πελάτες του F-35».
Πράγματι, εκτός από το ότι η Τουρκία θα αγοράσει για την Αεροπορία της το F-35 που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, 10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν απάρτια αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εξαρτήματα των σκελών προσγείωσης. Για ορισμένα αντικείμενα, όπως την κεντρική οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι ο μοναδικός προμηθευτής αυτή τη στιγμή.
Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που πέρασε προέβλεπε ότι δεν θα γίνονται παραδόσεις F-35 στην Τουρκία (πρακτικά μιλάμε για επίσημο εμπάργκο όπλων εντός του ΝΑΤΟ!) μέχρι την διαβίβαση της έκθεσης στο Κογκρέσο, πράγμα που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα αλλά δεν είχε διαρεύσει κάτι στην δημοσιότητα με αποτέλεσμα ορισμένοι να… αισθάνονται μία κάποια νευρικότητα.
Η Τουρκία, την οποία η έκθεση αποκαλεί παρόλαυτά «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ (σ.σ. NATO key ally)», έχει ακόμα περίπου δύο χρόνια μέχρι να παραλάβει τα πρώτα της F-35 σε τουρκικό έδαφος, καθώς τα δυο πρώτα που παρέλαβε παραμένουν στις ΗΠΑ. Έχει ήδη εγκρίνει την αγορά 30 από συνολικά 100 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου.
Το ρωσικό S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερες εμβέλειες και υψόμετρα εμπλοκής σε σχέση με παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανηλλειμένα εκφράσει ανησυχίες ότι η ευαίσθητη τεχνολογία του F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφεύγει αντιαεροπορικά συστήματα της κατηγορίας του S-400, θα μπορούσε να διαρεύσει και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε να αγοράσει αμερικανικά συστήματα Patriot, αλλά ποτέ δεν εξασφάλισε θετική απάντηση από τις ΗΠΑ.
Σε σχετική ερώτηση απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη συμφωνία για την προμήθεια S-400, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για να αγοράσει αμερικανικό υλικό στο μέλλον. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι «η τρέχουσα συμφωνία είναι μια συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί (done deal)- δεν μπορώ να την ακυρώσω. Αλλά χρειάζομαι περισσότερα. Προτιμώ να αγοράσω από τους συμμάχους μου

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Leopard 1A5 “φρεσκαρισμένο”, η επιστροφή των ελαφριών/μεσαίων αρμάτων και στην Ελλάδα;

Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ η πρόταση της εταιρείας EODH -που έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή θωρακίσεων για τα άρματα οικογένειας Leopard- για ένα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι λόγοι που το ΠΝ κοιτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το LCS-17,...

87
Το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην "Καθημερινή", της 7ης Απριλίου 2024, ήταν διαφωτιστικό σε σχέση με όσα σχεδιάζονται στο Πολεμικό μας Ναυτικό. To οποίο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Απριλίου 1975: Operation “Frequent Wind”, η δραματική...

7
Λαμβάνει χώρα η τελική φάση εκκένωσης της Σαϊγκόν από αμερικανικό προσωπικό και Νοτιεβιετναμέζους πολίτες που κινδύνευαν από αντίποινα των Βορειοβιετναμέζων που έχουν εισβάλλει στην...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Leopard 1A5 “φρεσκαρισμένο”, η επιστροφή των ελαφριών/μεσαίων αρμάτων και στην Ελλάδα;

Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ η πρόταση της εταιρείας EODH -που έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή θωρακίσεων για τα άρματα οικογένειας Leopard- για ένα...

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...