O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε σειρά επαφών με τον δήμαρχο της πόλης αλλά κι εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.
[LIVE] Δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη κ.Πάιατ μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ.Λαμπάκη https://t.co/8zEXrQDgk8
— Alexpoli.gr (@alexpoli_gr) October 3, 2018
Αναφερόμενος στον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον ακόλουθο άμυνας πλοίαρχο Τίμοθι Κέττερ και τον σύμβουλο Οικονομικών Υποθέσεων, που έχει έρθει πρόσφατα Mr. Laitinen, οι οποίοι τον συνόδευαν, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε τα εξής: «Αυτή η ευρεία ομάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας (rotation of some ofour military forces), μία περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο (hub), καθώς μία σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP που θα μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προχωράει με τη βοήθεια των πρωθυπουργών Τσίπρα και Μπορίσοφ, και ελπίζουμε την επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει αυτό που ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Σέφκοβιτς, επισήμανε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, τον ρόλο κλειδί της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου για το πολιτικό και οικονομικό τοπίο λέγοντας τα εξής: «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία στο πλοίο USS Mount Witney, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και τόνισα ότι η παρουσία μου εδώ στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, οικοδομήθηκε στην TIF (Thessaloniki International Fair, δηλαδή την Έκθεση) και είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών-κρατών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής που είναι άριστα συνδεδεμένες με την ασφάλειά της. «Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη γενικότερα, με τις επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και για τη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών. Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του λιμένος και των δυνατοτήτων που διανοίγονται μέσα από αυτό» επισήμανε.
Από τα παραπάνω εξάγεται προφανώς η αυξημένη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην συγκεκριμένη περιοχή του Έβρου στο ευρύτερο πλαίσιο του ενεργειακού και στρατιωτικού χάρτη
Ασφαλώς μιλάμε για αλλαγή των καιρών. Η συγκεκριμένη περιοχή κάποτε είχε αυξημένη στρατηγική σημασία για την Ρωσία, επί των ημερών της πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, όταν και ο τότε αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Τουρκία.
Πρόκειται για επιβεβαίωση του γνωμικού ότι στην διπλωματία δεν υπάρχουν μόνιμοι σύμμαχοι παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα. Το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο Εξωτερικών είναι κατά πόσο είναι εφικτό να αξιοποιήσει τις εκάστοτε ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε συνάρτηση με τις διεθνείς συγκυρίες, ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη για τα εθνικά συμφέροντα κι όχι το αντίθετο.
(Με πληροφορίες από kathimerini.gr)