Υποδοχή απελευθερωτών επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Αφρίν στο Τουρκικό Στρατό και τους συμμάχους τους, όπως ισχυρίζεται το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ, μετά την επιτυχημένη κατάληψη της πόλης. Αν και είναι οξύμωρο να βλέπουμε ανθρώπους δίπλα σε ερείπια να αγκαλιάζουν και να φιλούν αυτούς που τα προκάλεσαν, αξίζει να δούμε πως στήθηκε ακόμη ένα παιχνίδι προπαγάνδας από την Άγκυρα.
Η Τουρκία δε φημίζεται για την αξιοπιστία των πληροφοριών που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της και όπως έχουμε ξαναπεί, η ελευθερία του Τύπου στη χώρα, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα που αναλύσαμε διεξοδικά εδώ, ήταν τα εναέρια πλάνα που ισχυρίζονταν πως οι τουρκικές δυνάμεις δεν βομβάρδισαν το νοσοκομείο του Αφρίν, προβάλλοντας εικόνες από… άλλο κτήριο. Η τελευταία επιτυχία της «μονταζιέρας», είναι η «πανηγυρική» υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της πόλης του Αφρίν, σε Τούρκους και στρατιώτες του FSA. To δημοσίευμα της Daily Sabah, είναι χαρακτηριστικό αυτών που κυκλοφόρησαν.
Οι Τούρκοι δυστυχώς δεν έχουν τη πολυτέλεια να προβάλουν την άλλη άποψη, διότι ακόμη και μια απλή αναφορά πολίτη στα κοινωνικά δίκτυα που να αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή του καθεστώτος Ερντογάν, είναι υπεραρκετή για να τον οδηγήσει στη φυλακή.
Αυτό που ακολούθησε της τουρκικής νίκης στο Αφρίν, ήταν ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο, κυρίως από μαχητές του FSA, κατά των περιουσιών των κατοίκων της πόλης και η κακήν κακώς αποχώρηση χιλιάδων κατοίκων που τρέμουν για την ασφάλειά τους. Οι αναφορές προέρχονται τόσο από διεθνή παρατηρητήρια, όσο και από αυτόπτες μάρτυρες, με τις εικόνες που κυκλοφορούν να αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως εικόνες όπως οι ανωτέρω, αποτελούν προσπάθεια “αντιπροπαγάνδας” από τη πλευρά των Κούρδων. Πράγματι το YPG, έχει πολλές φορές στο παρελθόν προσπαθήσει να παραπλανήσει με πλαστές φωτογραφίες νεκρών αμάχων που προέρχονταν από άλλες συγκρούσεις. Στη προκειμένη περίπτωση όμως, οι περισσότερες εικόνες προέρχονται από το γαλλικό Agence France Presse (AFP), το τρίτο μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων παγκοσμίως.
Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), το οποίο αποτελεί συχνά πρωτογενή πηγή πολλών μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Εκτός από λεηλασίες, υπάρχουν εικόνες και μαρτυρίες για εμπρησμό περιουσιών, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά το κάψιμο καταστημάτων που πωλούσαν αλκοολούχα ποτά, από ακραία ισλαμιστικά στοιχεία που υπάρχουν στις τάξεις του FSA.
Εν κατακλείδι, αυτό που επιχείρησε να παρουσιάσει η τουρκική “μονταζιέρα”, δηλαδή την υποδοχή του Τουρκικού Στρατού και των συμμάχων του ως απελευθερωτές στο Αφρίν, είναι μια ακόμη προσπάθεια προπαγάνδας προς εσωτερική κυριώς κατανάλωση.