Με αφορμή παρέμβαση του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στη δίκη ενός «Βένετου» κι ενός «Πράσινου», μέλη των ισχυρότερων λαϊκών ομάδων του ιπποδρόμου, οι οπαδοί τους ξεσηκώνονται και προκαλούν (σαν σήμερα κατ’ εκτίμηση, για την πραγματική ημερομηνία) τεράστιες καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη. Απαιτώντας την παραίτηση του Ιουστινιανού και των αρχόντων επάρχου Ιωάννη του Καππαδόκη και του κοιαίστωρος Τριβωνιανού, που συνέλεγαν τους φόρους και αναμόρφωναν το νομικό κώδικα αντίστοιχα.
Η Κωνσταντινούπολη είχε γίνει πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πριν από 200 περίπου χρόνια αρχικά με το όνομα Νέα Ρώμη (Nova Roma), συμβολίζοντας μια νέα αρχή. Την ίδρυσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και ήταν μεγαλόπρεπης, πλούσια, σε μια από τις κομβικότερες τοποθεσίες του γνωστού κόσμου και ακτινοβολούσε το νέο και πολυποίκιλο ανθρώπινο μεγαλείο υπό το φως της αναδυόμενης θρησκείας, του Χριστιανισμού. Σε αναγνώριση της συμβολής του στην ίδρυση της, αυτή επικράτησε να λέγεται Κωνσταντινούπολη -ίσως από μια άλλη ονομασία της που ήταν η “Roma Constantinopolitana” (η του Κωνσταντίνου Ρώμη).
Ένα από τα στοιχεία της ρωμαϊκής παράδοσης που διατήρησε η νέα πρωτεύουσα ήταν ο ιππόδρομος, σημείο όχι μόνο δημόσιου θεάματος αλλά και κοινωνικής εκτόνωσης, όπου το πλήθος μπορούσε να εκδηλωθεί υπέρ ή κατά ενός νέου νόμου, να αναγορεύσει νέο αυτοκράτορα, να επιδοκιμάσει ή να αποδοκιμάσει έναν κρατικό λειτουργό κ.ο.κ.
Η συνέχεια στο Military History