Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, η Πακιστανική Αεροπορία εξαπολύει προληπτικό χτύπημα κατά αεροπορικών βάσεων στη βόρεια Ινδία, με σκοπό να καταστρέψει την Ινδική Αεροπορία στο έδαφος. Η αεροπορική επιδρομή θα φέρει την Ινδία στον πόλεμο μεταξύ Πακιστάν και Μπαγκλαντές, που είχε ξεσπάσει ήδη από τις 26 Μαρτίου 1971.
Οι ρίζες του πολέμου Πακιστάν και Μπαγκλαντές εντοπίζονται στο 1947, την επομένη της αποχώρησης των Βρετανών από την αποικία των Ινδιών και τη διάσπασή της με πολιτικά και θρησκευτικά κριτήρια σε δύο κράτη, την Ινδία και το Πακιστάν. Η διάσπαση του 1947 προκάλεσε αναπόφευκτα διχασμό μεταξύ των εθνοτήτων, και σύντομα σε ένοπλη σύρραξη (Ινδοπακιστανικός Πόλεμος του 1947-48) και ανταλλαγές πληθυσμών.
Και πάλι, όμως, η κατάσταση δεν εκτονώθηκε, αφού η μουσουλμανική πλειοψηφία εντοπιζόταν τόσο στο Βορειοανατολικό όσο και στο Βορειοδυτικό τμήμα της άλλοτε ενωμένης χώρας. Έτσι, συγκροτήθηκε το Πακιστάν, διχασμένο όμως γεωγραφικά: το μεγαλύτερο τμήμα του στα δυτικά και ένα απομονωμένο κομμάτι στα ανατολικά (Ανατολικό Πακιστάν), με την Ινδία ανάμεσα τους. Το ανατολικό Πακιστάν όμως δεν αισθανόταν άνετα να διοικείται από το Ισλαμαμπάντ χωρίς τοπική εκπροσώπηση. Ενώ η αυταρχική συχνά συμπεριφορά του μητροπολιτικού Πακιστάν οδηγούσε σε δυσαρέσκεια και συγκρούσεις.
Η Ινδία επεδίωξε να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια αυτή βοηθώντας υπόγεια το Ανατολικό Πακιστάν. Το 1971 η κατάσταση έφτασε στην κορύφωσή της με το Ανατολικό Πακιστάν να ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του και να δέχεται αμέσως την πακιστανική καταστολή. Μάχες ξέσπασαν στο εσωτερικό του, με μεγάλες απώλειες μεταξύ του πληθυσμού και έκτροπα από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Η συνέχεια στο Military History