Οι Ελληνικές δυνάμεις μπαίνουν στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, στη Βόρειο Ήπειρο εκδιώκοντας τις ιταλικές κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις που είχε αναλάβει από τις 14 Νοεμβρίου. Η απελευθέρωση της ελληνικής πόλης έρχεται σε ένα κρεσέντο επιτυχιών στο μέτωπο που προκαλεί παροξυσμό ενθουσιασμού στη χώρα.
Μετά από την επιτυχημένη και σε δύσβατο έδαφος επίθεση του ελληνικού Γ΄ Σώματος Στρατού και του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) στα δεξιά του Αλβανικού μετώπου, που κατέληξε στην εκδίωξη των Ιταλών και στην απελευθέρωση της Κορυτσάς, οι δυνάμεις κατάφεραν να ξεκουραστούν λίγο, ενώ αναλήφθησαν επιχειρήσεις από το Α΄ Σώμα Στρατού που είχε στο μεταξύ επιστρατευτεί και συμπληρώσει τη δύναμή του.
https://military-history.gr/1940-11-21-korytsa/
Με την απελευθέρωση και της Κορυτσάς, έργο ιδιαίτερα δύσκολο που εκτελέστηκε υποδειγματικά και κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες (ορεινό έδαφος, βαρύς Χειμώνας, ισχυρές εχθρικές συγκεντρώσεις και σε οχυρωμένες θέσεις), το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα:
Να συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις στη διεξιά πτέρυγα μετά την Κορυτσά, προς την κατεύθυνση του Ελβασάν ή να ξεκουράζονταν οι δυνάμεις αναλαμβάνοντας επιθετικές ενέργειες στον αριστερό παραλιακό τομέα; Προσφέροντας την δυνατότητα στα πιο ξεκούραστα στρατεύματα να πετύχουν την απελευθέρωση λιμένων που θα διευκόλυναν τον γενικότερο ανεφοδιασμό. Για πολλούς λόγους, το Επιτελείο αποφάσισε το δεύτερο.
Η συνέχεια στο Military History