Μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 και τη συνθήκη του Βερολίνου, η Βουλγαρία ήταν ένα νεαρό, ανοργάνωτο και ασθενές κράτος, βασισμένο κυρίως στην ρωσική υποστήριξη που έφτανε μέχρι και στην οργάνωση και διοίκηση του στρατού της, από εκατοντάδες αποσπασμένους αξιωματικούς.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6/18 Σεπτεμβρίου 1885: Η Βουλγαρία προσαρτά την Ανατολική Ρωμυλία
Η εξέγερση των Βουλγάρων κατοίκων στην Ανατολική Ρωμυλία το Σεπτέμβριο του 1885 άφησε την Βουλγαρία εκτεθειμένη: αν υποστήριζε την ένωση με αυτή την αυτόνομη οθωμανική επαρχία η Ρωσία θα απέσυρε την προστασία της. Αν δεν την υποστήριζε, η πολιτική ηγεσία και ο γερμανικής καταγωγής ηγεμόνας της, πρίγκηπας Αλέξανδρος Μπάντενμπεργκ, θα έχαναν την υποστήριξη των εθνικιστών που κυριαρχούσαν στην χώρα.
Έτσι, ρισκάροντας τα πάντα, ο Αλέξανδρος της Βουλγαρίας διάλεξε να στηρίξει την εξέγερση. Ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι σύμβουλοι αποχώρησαν από τον στρατό αφήνοντας Βουλγάρους αξιωματικούς μέχρι το βαθμό του λοχαγού για να διοικήσουν τα συντάγματα του. Βλέποντας σε αυτή την αποδιοργάνωση μιας ευκαιρία επέκτασης, η γειτονική Σερβία εισέβαλε στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Όμως, οι βουλγαρικές μονάδες προκάλυψης καθυστέρησαν επιτυχώς τους Σέρβους στα ορεινά περάσματα, επιτρέποντας στον στρατό να συγκεντρωθεί.
Η συνέχεια στο Military History