Δημοσίευσε το Defense News τη γνωστή του λίστα με τις 100 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρίες της χρονιάς που πέρασε (δηλαδή με στοιχεία του 2022). Η πρώτη δεκάδα δεν έχει μεγάλες εκπλήξεις καθώς περιλαμβάνει -με τη σειρά- Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, την κινεζική AVIC, και στη συνέχεια Boeing, General Dynamics, BAE Systems, την κινεζική NORINCO, την αμερικανική L3 Harris και την κινεζική CSGC.
Από πλευράς Τουρκίας συναντάμε στην 47 θέση την Aselsan, στην 58 την Turkish Aerospace Industries, στην 80η τη Roketsan και στην 100 την ASFAT, η οποία είναι μια κρατική τουρκική εταιρία που διαχειρίζεται τα κρατικά αμυντικά εργοστάσια. Ο συνολικός τους τζίρος είναι 5,3 δις δολάρια, σχεδόν αποκλειστικά αμυντικός (η κατάταξη μετρά και τι ποσοστό του συνολικού τζίρου κάθε εταιρίας αφορά αμυντικό έργο).
Συνολικά στις 100 εταιρίες έχουμε 51 Αμερικανικές, 5 Βρετανικές, 2 Ισπανικές, 3 Νοτιοκορεάτικες, 2 Νορβηγικές, 2 Ολλανδικές, 3 Ιαπωνικές, 2 Ιταλικές, 3 Ισραηλινές, 4 Γερμανικές, 4 Γαλλικές, 4 Κινεζικές, 4 Τουρκικές και από μια από τις Ουκρανία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Καναδά, Φινλανδία και Βραζιλία. Προφανώς καμμία ελληνική…
Αξιοσημείωτο είναι πως οι τζίροι για προϊόντα και υπηρεσίας άμυνας εμφανίζονται το 2022 μειωμένοι σε σχέση με το 2021, αλλά αυτό εξηγείται καθώς οι μεγάλες παραγγελίες που έχουν πέσει πέρυσι και φέτος (και θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια), θα εγγραφούν στα έσοδα των εταιριών αργότερα και σταδιακά με τις παραδόσεις.