Το Chengdu J-20, γνωστό και ως “Mighty Dragon”, είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Κίνας σε υπηρεσία και ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη στον κόσμο. Είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά πέμπτης γενιάς, F-22 Raptor και F-35 Lightning II.
Σε αντίθεση με το F-35, είναι δικινητήριο, με δύο WS-10C ώσης 33.000 λιβρών ο καθένας, ενώ αργότερα θα τοποθετηθούν οι ισχυρότεροι WS-15. Έτσι η μεγίστη ταχύτητα εκτιμάται στα Mach 2,2 περίπου, ενώ η εμβέλεια του αεροσκάφους σύμφωνα με κινεζικές πηγές, είναι περίπου 2.000 χιλιόμετρα χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό καθώς φέρει έως 26.000 λίβρες καυσίμων εσωτερικά, ενώ το F-35 18.000. Ακόμη, το κινεζικό μαχητικό έχει μέγιστο βάρος απογείωσης κάπου 37 τόνους, σε σχέση με τους 30 του F-35.
Είναι το κινέζικο J-20S το πρώτο μαχητικό 5,5 γενιάς παγκοσμίως;
Το J-20 όπως φάνηκε σε αεροπορικά σόου, αν και σαφώς μεγαλύτερο από το F-35, διαθέτει υψηλή ευελιξία, χάρη στην αεροδυναμική του σχεδίαση και τα κινητήρια συστήματα. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) αλλά και παθητικούς αισθητήρες (EOTS) που του επιτρέπουν να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει απειλές από μεγάλη απόσταση. Επιπλέον διαθέτει ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array), πολλαπλών ρόλων.
Στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού, μεταφέρονται πύραυλοι αέρος-αέρος PL-15, μεγάλης εμβέλειας, άνω των 200 χιλιομέτρων, με ενεργό ραντάρ για καθοδήγηση. Η πολεμική κεφαλή του PL-15 σύμφωνα πάντα με κινεζικές πηγές, είναι αρκετά ισχυρή για να καταστρέψει μεγάλα αεροσκάφη, όπως βομβαρδιστικά ή αεροσκάφη AWACS. Επίσης φέρονται οι μικρής εμβελείας PL-10 (20 χιλιομέτρων) με υπέρυθρη καθοδήγηση, και αργότερα θα πιστοποιηθούν και νέα όπλα. Σε πτερυγική ανάρτηση το μαχητικό φέρει κι άλλα όπλα όπως και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, αλλά αυτά επηρεάζουν αρνητικά το χαρακτηριστικά stealth.
Εντυπωσιακό βίντεο με κινεζικά J-20 “Mighty Dragon” στο Zhuhai 2024
Το J-20 και το F-35 έχουν και τα δύο σχεδιαστεί με έμφαση στην stealth τεχνολογία, αλλά υπάρχουν διαφορές στις σχετικές επιδόσεις τους. Το F-35 θεωρείται γενικά πιο “αόρατο” από το J-20, με προηγμένες επικαλύψεις απορρόφησης ακτινοβολίας ραντάρ, και βελτιστοποιημένη σχεδίαση εξωτερικών επιφανειών για καλύτερη σκέδαση της. Εδώ το J-20 αν και σύγχρονης σχεδίασης έχει πιο συμβατικά χαρακτηριστικά ενώ οι απολήξεις των κινητήρων του δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην απόκρυψη. Πάντως το συνολικό του ηλεκτρομαγνητικό ίχνος πρέπει να είναι αρκετά περιορισμένο.
Απόι πλευράς επιδόσεων, το F-35 έχει μέγιστη ταχύτητα περίπου Mach 1,6, η οποία είναι εμφανώς χαμηλότερη από αυτή του J-20. Ωστόσο, το F-35 διαθέτει εξαιρετική ευελιξία χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του συστήματος ελέγχου πτήσης. Ανώτερη πρέπει να είναι και η τεχνολογία ηλεκτρονικών του, καθώς προέρχεται από εξέλιξη πολλών ετών με συνεχείς ενδιάμεσεις βελτιώσεις λογισμικού και hardware, ενώ τώρα αναμένεται και το νέο ραντάρ AN/APG-85. Έτσι το πακέτο αισθητήρων-υπολογιστών-λογισμικού του αμερικανικού μαχητικού είναι αναμενόμενο πως θα υπερέχει της κινεζικής εξέλιξης.

Το J-20, από την άλλη πλευρά, έχει υψηλότερη μέγιστη ταχύτητα και με σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια, γεγονός που το καθιστά πιο κατάλληλο για αποστολές στον Ειρηνικό, όπου θα “συναντηθούν” τα δύο αεροσκάφη.
Η σύγκριση πάντως μεταξύ τους δείχνει και τις διαφορετικές φιλοσοφίες σχεδίασης και τις ανάγκες κάθε χώρας. Με το κινεζικό μαχητικό να αποτελεί μια πιο “κλασική” επιλογή βαρέως μαχητικού μεγάλων αποστάσεων, ενώ το F-35 έχει κάνει συμβιβασμούς επιδόσεων, πετυχαίνοντας όμως κορυφαία επίδοση χαμηλού ίχνους και πολύ εξελιγμένη σύνθεση και επεξεργασία δεδομένων για δικτυοκεντρική δράση. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως η Κίνα μέχρι πριν 20 χρόνια κατασκεύαζε αντίγραφα σοβιετικών και ρωσικών μαχητικών, ενώ σήμερα έχει αποδώσει μαχητικά σαν το J-20.